Nezapomínejte na domácí mazlíčky aneb Jak správně pečovat o zuby psů a koček

PM
Tým Profimed
čtení na 5 min
Sdílet na
Je to vůbec poprvé za 25 let působení v oboru péče o zuby, kdy Profimed pojednává o tomto tématu. Přitom důvody preventivní péče o zuby našich čtyřnohých přátel jsou stejné jako u lidí – a důsledky jejího zanedbání také. K mechanické očistě jsou nejčastěji doporučovány zubní kartáčky nebo návleky na prst, pomocí kterých majitelé čištění provedou. Ovšem nikdy nemá být používána běžná zubní pasta. A právě s uvedením první zubní pasty pro zvířata do sortimentu Profimed nastává správný čas shrnout na jednom místě potřebné rady, jak pečovat o zuby psů a koček. A děláme to opravdu rádi. Pejsci a kočičky jsou totiž v našem týmu (a doslova i v kancelářích) doma. 🙂

Předně si připomeňme, že cílem pravidelného čištění není pouze zlepšení stavu zubů. Zubní plak a posléze zubní kámen, plný bakterií, je nebezpečím pro celkové zdraví. Bakterie se přes zánětem postižené dásně dostávají do krevního oběhu a mohou způsobit závažné problémy, výjimkou není ani postižení srdce nebo ledvin. Je prokázáno, že zvíře se zdravými dásněmi a chrupem žije déle a je spokojenější. A více už k naší motivaci vědět asi nepotřebujeme.

Čištění zubů je preventivní péčí a je potřeba provádět jej před nástupem problémů – tedy před vytvořením zubního kamene a vzniku zánětu dásní. Soustavným čištěním je potřeba odstraňovat zubní plak. Tyčinky na čištění zubů a podobné pochoutky nejsou zcela bez efektu. Stejně tak i krmení suchými granulemi má jistý mechanický efekt na otěr plaku ze zubů. Pečlivé čištění zubů v pravém slova smyslu ale nic z toho nenahradí.

Jak tedy správně čistit?

Podstatou čištění zubů u zvířat (stejně tak jako u lidí) je mechanický efekt kartáčku. Toto nelze ničím nahradit a ostatní prostředky (tyčinky, pasta, ústní voda, prášek na krmivo) jsou pak metodami podpůrnými.

Existují speciální kartáčky pro psy, které se navlékají na prst, a manipulace v tlamě je s nimi snadnější. Naprosto stejně můžete použít takový návlek určený nejmenším dětem. Použít samozřejmě lze i “lidský“ kartáček. Vždy ale platí, že vlákna by měla být velmi měkká, aby nedocházelo k traumatizaci sliznice v tlamě psa. První nácvik je však doporučen provádět pouze prstem a k němu posléze přidat zubní pastu pro zvířata.

  • Pejska si v ideálním případě nacouvejte zadečkem k sobě, kočku si posaďte na klín. Pohodlí a klidné místo pro zvíře jsou důležitými aspekty celého procesu.
  • V první fázi je začněte navykat, že se dotýkáte tlamy, následně začněte zajíždět zprvu jen prstem pod pysky a masírovat dásně. Seznamte se tím se samotným rozmístěním zubů. Zejména zjistěte, kam až zasahují – je třeba dostat se až dozadu do tlamy, kde jsou umístěny velké stoličky, které také potřebují péči.

Zejména u koček je vhodné postupovat po malých krůčcích. S pejskem to půjde snadněji.

  • Pak můžete přistoupit k učení na zubní kartáček a k potřebnému čištění s ním.
  • Zubní kartáček přiložte rovnoběžně s dásněmi a začněte předo-zadním pohybem čistit. Je vhodné vést čištění odzadu dopředu. Učení se přitom věnujte raději rozfázovaně. První den můžete začít jen jedním zubem a podle chování zvířete zuby přidávat. Pokud projevuje známky diskomfortu, vraťte se o krok zpět. Postupně se dopracujte až k vyčištění všech zubů. 
  • Pro vyčištění spodních zubů je potřeba mírně rozevřít čelisti. Toho lze dosáhnout jemným záklonem hlavy.
  • Zuby stačí čistit jen z vnější strany, uvnitř tlamy na straně zubů přivrácené k jazyku se zubní kámen usazuje minimálně.

Používejte vhodnou pastu

Použití zubní pasty je správným doplněním celého procesu čištění a, jak jsme uvedli, svůj úkol sehrává již na samém začátku při výuce. V současné době existují speciální zubní pasty pro zvířata, které mají obvykle pro zvíře zajímavé příchutě a navíc obsahují enzymy, jež efekt čištění vylepší. Špičku reprezentuje japonská zubní pasta Oralpeace, jejíž složení vzešlo z rozsáhlého biotechnologického výzkumu. Účinnou složkou této pasty je stoprocentně přírodní antibakteriální látka, která se významně podílí na eliminaci nedostatků mechanického čištění. A nevadí u ní samozřejmě ani její spolknutí.

POZOR! Zubní kosmetiku, která není výslovně určena zvířatům, nepoužívejte, mohla by uškodit.

Jak často čistit?

Interval čištění je jen na vás. Ideální je čistit každý den, dostačující obvykle bývá čištění alespoň dvakrát týdně.

Pamatujte však na to, že již vzniklý zubní kámen nelze domácím čištěním úspěšně odstranit. Navíc je místem, kde se dále snadněji ukládá nový bakteriální plak. V takovém případě je nutný zákrok na veterinární klinice, kde je pejsek nejčastěji sledován, a zubní kámen je odstraněn ultrazvukem (šetrněji než celková anestezie). Po zákroku se můžete či spíše musíte pečlivě pustit do preventivního čištění. Potřeba odstranit zubní kámen může i tak v budoucnu vzniknout, pravidelným čištěním se však interval do dalšího zákroku výrazně prodlouží.

Kdy s čištěním začít?

S čištěním zubů je žádoucí začít už u malého štěňátka/koťátka. Primárním účelem přitom není vyčistit “mléčné” zuby, které budou stejně nahrazeny chrupem trvalým. Jde především o vytvoření rutiny správného pravidelného návyku pro zvíře (a často i jeho pána). Zvíře potřebuje přivyknout na to, že kartáček v tlamě je naprosto normální, a musí se naučit tolerovat ho spolu s čištěním. Učení v pokročilejším věku potřebuje mnohem více času i trpělivosti.

Produkty

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny