Téměř 70 % dvanáctiletých dětí má zubní kaz

PM
Tým Profimed
čtení na 2 min
Sdílet na
Přitom vznik zubního kazu lze na 100% ovlivnit dostatečnou prevencí, které není nijak složitá a drahá. Zdravotní pojišťovny hradí 2 preventivní prohlídky ročně a některé přispívají i návštěvě dentální hygienistky. Přitom pečovat o zuby je tak jednoduché.

V každé koupelně by měl být zubní kartáček s malou hlavicí, aby se s ním dobře v ústech manipulovalo. Počet vláken není u zubního kartáčku nikterak důležitý, zato pevnost vláken a velikost hlavice. Vlákna kartáčku by měla mít pevnost SOFT. Pokud jsou příliš jemná, tak jsou sice pohlazením pro dásně, ale bohužel se jejich čistící schopnost snižuje. V případě velmi jemných vláken je potřeba prodloužit dobu čištění zubů až na 10 minut.  Dobrým pomocníkem je i sonický kartáček, který dětem odměří dvouminutovou dobu čištění a díky 31.000 kmitům za minutu vyčistí chrup dokonale.

Zubní pasta by měla dětem především chutnat, aby je čištění zubů bavilo.  Dále by měla mít složky podporující mineralizaci skloviny (fluoridy či hydroxyapatitové krystaly atd.) a pokud bude i antibakteriální, o to lépe.

Tablety či roztoky na indikaci plaku jsou velmi důležité pro kontrolu správného čištění.  Obarví nevyčištění plak a poukáže na problémová místa. Často se zapomíná na stoličky, a nebo je čištění stoliček nedostatečné právě pro nevhodně velikou hlavici kartáčku.

Teenageři by měli začít s používáním mezizubního kartáčku. Mnoho zubních kazů totiž vzniká mezi zuby. Mezizubní kartáčky je snadné používat. Stačí zavést jemným pohybem mezi zuby a pak čistit pilovitým pohybem zepředu dozadu. Zubní kartáček by se měl používat každý den po vyčištění zubů.

Pamatujete, čisté zuby nikdy neonemocní….

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny