Správná ústní hygiena s rovnátky a implantáty

PM
Tým Profimed
čtení na 6 min
Sdílet na
Každé místo v ústech je z hlediska hygieny důležité. Nechceme strašit ani zveličovat, víme, že to není pedagogické. Ale! Péče o zuby a tím také o zdravé dásně je náročná. Je třeba to přijmout jako fakt a celoživotní souboj se zubním plakem, který musíme maximálně eliminovat. Ideálně na nulu, což je ovšem v podstatě nedosažitelná a rozhodně neudržitelná hodnota.

Čerstvý zubní plak jde čištěním měkkým kartáčkem odstranit snadno (čím je kartáček měkčí, tím je proces delší). Moc nám nenahrává, že má barvu velmi podobnou zubům, a tedy ho nijak dobře nevidíme. Pokud se nám jej vyčistit nepodaří a plak zůstává na místě, s postupujícím časem bude vidět lépe. Zubařský slang nazývá maturovaný plak jako „tvaroh“. Ten časem zmineralizuje a přetvoří se v zubní kámen, který bez pomoci dentální hygienistky a její zručnosti s ostrými kyretami pryč ze zubů nedostanete. Ať už jde o plak nebo zubní kámen, pro zdraví zubů i dásní představují zásadní problém. Pokud chceme zuby bez kazu, dásně bez zánětu a zdravou kost, která zuby drží, musíme být prostě mistry v čištění. Co to znamená, pokud máte na zubech rovnátka, nebo v ústech implantát? Musíte se stát velmistry 🙂 My v Profimedu ovšem víme, jak na to a také víme, že vy to rozhodně dokážete! 🙂

Na úvod si řekněme, že i snímatelná rovnátka (stejně jako snímatelné zubní náhrady) si pečlivě čistíme. Zubní pasta potřeba není. Pracujeme zubním kartáčkem a děláme to pečlivě a denně. Pravidelně pak používáme také čistící tablety, které se starají o hygienickou čistotu, ne o mechanické očištění. Ani kdyby ve skleničce vířilo sebevíce divokých bublin, kartáček to nenahradí.

Fixní rovnátka představují naprosto nová místa, kde se může krásně uchytit zubní plak. A jak si rychle všimnete, současně překážejí v čištění. Vy se proto krom trpělivosti potřebujete vybavit několika skupinami pomocníků. Tou první jsou pomůcky mechanického čištění. Jednak je to zubní kartáček pro rovnátka. Ten má snížený střed čistící hlavice (představujte si vystřižená vlákna) aby obklopil mechanismus rovnátek a dosáhl na zub, nebo je zásadně užší, aby s ním bylo možné úspěšně čistit nad i pod linií aparátu. Dále je to takzvaný jednosvazkový kartáček (též zvaný solo nebo singl). Ten nám umožní ještě lepší a cílenější dosah na špatně dostupná místa a čištění kolem zámečků. Třetím bodem jsou mezizubní kartáčky, které můžeme použít dvojím způsobem. Tak jak předpokládáme, tedy k nezbytnému čištění mezizubních prostor. A také na čištění mezi mechanismem rovnátek a zubem i kolem zámečků. Pro takový účel se skvěle hodí větší velikosti mezizubních kartáčků se štětečkem kónického střihu. Finále patří zubní niti. Pro práci kolem zámečků se hodí relativně hodně silná. Pod názvem „superfloss“ se prodává v krabičce či pouzdře a jde o jednorázové dílky, které mají na jednom konci zaváděcí část – tenčí a pevnou. A na druhé straně prostý konec na držení. Prostor mezi oběma konci tvoří materiál, který úspěšně vyplní čištěný prostor a velmi dobře stírá plak.

Pokud jde o zubní pasty a ústní vody, je nejlepší volbou péče přizpůsobená na míru. Tedy s dostatečnou preventivní ochranou proti kazu v podobě fluoridů kombinovaných s antibakteriální látkou. Tím nás pasta a ústní voda jako záchranná vesta brání před chybami – nedostatky v čištění. Eliminuje bakterie a pomáhá s regenerací skloviny.

Zcela mimo běžné pomůcky jsou pak vosky a silikony jako ochrana měkkých tkání v ústech. Malý kousek materiálu se vypracuje mezi prsty do kuličky a umístí na tu část rovnátek, která se nám jeví (nebo je) ostrá a dráždí sliznici ke které přiléhá. Se silikonem se pracuje snadněji, vosk zase lépe drží. Úleva je to značná. Pokud už došlo k podráždění, poranění, nebo se utvořil aft, okamžitým řešením jsou produkty G.U.M AftaMed. Gel, sprej nebo výplach ihned pokryjí postižené místo a zabrání dráždění odhalených nervových zakončení. Bolest zmizí a hojení se urychlí.

Při péči o implantáty platí velmi podobná pravidla, a právě proto se výklad péče s rovnátky obvykle spojuje. Je velmi důležité vědět, že o implantát (ať už je samostatný, tvoří můstek nebo jde o hybridní zubní náhradu) se staráme ještě pečlivěji než o zub. Místo, kde je implantát titanem kotvený do čelisti je náročné na čištění a současně představuje místo ohrožení. Titanu ani na něm sedící porcelánové korunce nic nehrozí. Dáseň kolem materiálu se ovšem může zanítit. I zde se bude usazovat zubní plak a dosáhnout k němu běžným kartáčkem vesměs nedovedeme. Nevyhnutelně v těchto místech musíme používat drobný kartáček na implantáty s vhodně zakřiveným krčkem, jednosvazkový kartáček a také praktický superfloss.  Pokud jde o zubní kosmetiku, je třeba se zaměřit na antibakteriální složky. Konvenční s chlorhexidinem, nebo efektivní přírodní, například s čajovníkovým olejem. V Profimedu takovou péči představuje dvoufázový antiseptický systém Paroex od G.U.M s linií k akutní péči (kdyby došlo na zánět) nebo k prevenci. Skvělé výsledky a možnost dlouhodobého použití nabízí značka TEBODONT s vysokou koncentrací čajovníkového oleje. Statistiky stále varují, že asi každý desátý pacient o implantát přijde vinou periimplantitidy – zánětu kosti v okolí implantátu, na které má lví podíl kvalita ústní hygieny.

Ačkoli to vypadá náročně, závěr je velmi pozitivní. Dnes máme možnosti dosáhnout požadované estetiky zubů jejich srovnáním nebo doplněním těch ztracených. Chrup je funkční a naše sebevědomí jásá. Stejně tak máme již řadu možností, jak se o zuby starat i v případě velmi specifických potřeb. Stačí tedy jen vědět a chtít. A pamatujte, že spolu s vaším zubním lékařem a dentální hygienistkou jste jeden tým. Pravidelné návštěvy, průběžná péče a případná včasná pomoc spolu s vaší domácí péčí, kterou rozhodně dnes již můžete provádět kvalitně, vás ochrání všech rizik. Úsměv 🙂

Produkty

Skladem > 5 ks
Ihned na

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny