Správná péče o ortodontická rovnátka pomůže předejít řadě problémů

PM
Tým Profimed
čtení na 9 min
Sdílet na
Fixní rovnátka představují efektivní řešení, pokud chceme navrátit naší tváři dokonalý úsměv. Rovnání zubů pomocí nich však není otázkou několika málo dní, ale čítá řadu měsíců. Uživatel ortodontických rovnátek si tak nejen musí zvyknout na cizí těleso v ústech, ale zároveň se musí naučit o rovnátka správně starat. Je to totiž právě správná péče, která má velký podíl na tom, zda náš úsměv bude po několikaměsíčním úsilí opravdu krásný a zároveň také zdravý.

Nejde jen o skvrny

Mnoho uživatelů ortodontických rovnátek se obává především toho, aby jim po jejich sejmutí nezůstaly na zubech barevné skvrny. Nepěkné zabarvení zubů však není jediným rizikem, které může být po sejmutí rovnátek náročné odstranit. Nedostatečná či podceněná zubní hygiena může totiž vést k velkému riziku vzniku zubních kazů, zubního kamene i zánětu dásní. Dokonalý úsměv tak není jen v rukou zubního lékaře, ale i samotného pacienta.

Jak na správné čištění zubů s rovnátky?

Z výše uvedených řádků jasně plyne, že bez speciální péče se zuby s fixními rovnátky skutečně neobejdou. Po jejich nasazení přichází období, kdy je třeba začít s intenzivní péčí a věnovat dutině ústní mnohem větší úsilí, než tomu bylo dosud při běžné péči o zuby.

 

Co se děje v ústech po nasazení rovnátek?
Po nasazení fixních rovnátek vzniká v ústech mnoho nových zákoutí, která je třeba pečlivě čistit. Obzvláště na povrchu drátků a kolem ortodontických zámečků se může nadměrně hromadit plak, který může vést k odvápnění skloviny. Nesprávná péče pak může také zapříčinit vznik zubního kazu či nevzhledné zabarvení zubů, které lze po sejmutí rovnátek jen velmi těžko odstranit a vyžaduje zásah stomatologa.

 

Nepodceňte výběr pomůcek

S výběrem vhodných pomůcek pro čištění zubů po nasazení fixních rovnátek, jakož i s individuálním nácvikem by vám měl pomoci váš stomatolog nebo dentální hygienistka. Zároveň byste si měli navyknout nosit zubní kartáček stále s sebou, abyste si mohli vyčistit zuby po každém jídle. A jaké pomůcky by vám tedy neměly při péči o ortodontická rovnátka chybět?

  • Speciální ortho kartáček pro vyčistění povrchů zubů
     
  • Jednosvazkový kartáček pro vyčištění nalepených zámečků a drátků ze všech stran, jakož i pro dočištění zubů podél linie dásně – zde se povlak snadno hromadí a jeho odstranění je náročné
     
  • Mezizubní kartáček pro čištění mezizubních prostor, který pomůže i s čištěním okolo zámečků
     
  • Ústní sprcha pomůže doplnit péči, ideální je zvolit takovou, která má speciální čisticí hlavici/trysky pro péči o zuby s rovnátky
     
  • Vosk na rovnátka pro ochranu dásní a sliznice úst před podrážděním či poškrábáním
 

Pozor na večerní péči!

Pamatujte na to, že kromě čištění zubů po každém jídle byste měli věnovat důkladnou péči zubům hlavně večer. Večerní hygiena je nejdůležitější, jelikož zbylé částečky z potravy dělají největší neplechu právě v noci.

 

Tipy na správnou péči

Krok 1:

Pro vyčištění povrchu zubů s fixními rovnátky použijte ortodontický kartáček GUM Ortho se čtyřmi řadami měkkých vláken zastřižených do tvaru písmene "V". Pro správné čištění přiložte kartáček pod úhlem 45 °, kdy vlákna směřují na rozhraní zub–dáseň, do dásňového žlábku. Zkrácenou střední řadu vláken určenou pro lepší a snazší přístup k ortodontickému aparátu přiložte přímo na zámečky rovnátek.

 

Krok 2:

Po vyčištění zubů ortodontickým kartáčkem je velmi důležitým pomocníkem vícesvazkový kartáček GUM End-Tuft. Jeho hlavička se sedmi úzkými, do špičky tvarovanými svazky vláken je ideální pro dočištění ortodontických zámečků, spon a kroužků, či hůře dostupných míst (zejména krčky zubů a rozhraní zubu a dásně). Pro dočištění těžko dostupných míst kolem rovnátek a linie dásní můžete použít také jednosvazkový solo kartáček TePe Compact Tuft s jemnými vlákny a krátkým kulatým zástřihem.

Krok 3:

V dalším kroku je třeba věnovat důkladnou péči mezizubním prostorům. Pro jejich pravidelné čištění použijte mezizubní kartáčky. Aby bylo odstraňování plaku efektivní, je třeba přizpůsobit velikost mezizubních kartáčků velikosti mezizubních prostor (ta se může během ortodontické léčby měnit!). Vždy je proto vhodné poradit se o správné velikosti mezizubního kartáčku s vaším stomatologem či dentální hygienistkou.

 

 

Praktický tip pro čištění okolí zámečků

Mezizubní kartáčky skvěle poslouží i k snadnému a diskrétnímu očištění okolí zámečků rovnátek. Použít můžete i mezizubní kartáček s kónickým (stromečkovým) zástřihem. Zpravidla je třeba použít kartáčky větších velikostí, pomocí kterých očistíte jednotlivé strany zámečku. Podél horního a dolního okraje zámečku čistěte několika horizontálními pohyby, z bočních stran zavádějte kartáček pod oblouk drátku rovnátek a čistěte několika vertikálními pohyby. Stejným způsobem pokračujte u každého zámečku.

 

Krok 4:

V konečné fázi dentální hygieny použijte dentální nit Gum Ortho Floss nebo TePe Bridge & Implant Floss, a to zejména na místech, do kterých se mezizubní kartáček nedostane – tedy zejména u předních zubů, které jsou stěsnané nebo rotované (u stoliček není použití dentální niti příliš vhodné, protože tvar těchto zubů neumožňuje kvalitní vyčištění). Při čištění pomocí dentální nitě je třeba postupovat velmi opatrně, aby nedošlo k poranění – šetrné zavádění by vám měl objasnit stomatolog či dentální hygienistka.

 

 

Praktický tip pro snadnou péči

K péči o zuby s rovnátky můžete použít i sadu pro péči o rovnátka TePe Orthodontic Kit, která obsahuje pečlivě vybrané produkty pro péči o zdraví zubů a dásní při ortodontické léčbě.

 

Krok 5:

Chcete-li k péči o zuby s ortodontickými rovnátky používat ty nejmodernější a velmi účinné způsoby, pak vyzkoušejte ústní sprchu neboli irigátor. Díky ní si sami přesně cíleným proudem vody pod bezpečným tlakem vypláchnete všechna místa v ústní dutině, včetně problematických míst, kde zámečky rovnátek přiléhají k zubní sklovině, pod ortodontickými drátky, okolo gumiček nebo i pod linií dásní. Vodní paprsek pronikne všude tam, kam běžné pomůcky jako zubní kartáček nebo zubní nit nedosáhnou. Skvělou volbou je ústní sprcha Waterpik, kterou je možné doplnit ortodontickými náhradními tryskami Waterpik Orthodontic, speciálně vyvinutými pro péči o ústa s rovnátky.

 

Věděli jste, že…
… ústní sprchy Waterpik vynalezl americký inženýr a zároveň pacient s rozsáhlou paradentózou již v 60. letech? Od té doby se velmi změnil design, avšak princip fungování je stejný a stále nepřekonaný.

 

Krok 6:

Abyste ochránili dásně a sliznice úst před podrážděním či poškrábáním rovnátky, je v posledním kroku péče vhodné použít ortodontický vosk – zvolit můžete vosk na rovnátka bez příchuti GUM Orthodontic wax, nebo upřednostnit vosky s příchutí, jako například vosk na rovnátka s mentolovou příchutí GUM Orthodontic wax.

 

Praktický tip pro utišení bolesti

Pokud se potýkáte s ortodontickými oděrkami, podrážděním, puchýřky, vřídky, afty či lézemi v ústech, použijte gel GUM AftaClear, který tiší bolest a urychluje hojení.

 

Krok 7:

Cílem komplexní péče je nejen odstranění zachycených zbytků potravy v okolí rovnátek, ale především důkladné odstranění bakteriálního povlaku z povrchu zubů a ortodontického aparátu. Pro vizuální kontrolu je možné po čištění použít tablety pro indikaci zubního plaku GUM Red Cote, které po vyčištění zubů červeně zbarví místa, na nichž zůstal zubní plak, a kde tedy není technika čištění dostatečná. Stačí jen rozkousat tabletku, promíchat se slinami a jazykem potřít zuby ze všech stran – zbytek se následně vyplivne a ústa vypláchnou.

Jakou zubní pastu používat?

Důležitým faktorem při péči o zuby s rovnátky je výběr vhodné ústní pasty. Žádoucí je používat profesionální zubní pasu, která zpevňuje zubní sklovinu a zároveň působí proti bakteriím zubního povlaku, jako například zubní gel pro čištění zubů s rovnátky CPC 0,05 % GUM Ortho. Ten díky jedinečné kombinaci fluoridů (1490 ppm) s isomaltem působí preventivně proti vzniku zubních kazů a bílých skvrn, které vznikají v oblasti zámečků. Obsahuje 0,05% cetylpiridinium chloridu, který snižuje tvorbu zubního plaku a působí v ústech antibakteriálně. Díky extraktům ze zázvoru, aloe vera, bisabololu a vitamínu E zklidňuje ústní sliznici, snižuje citlivé reakce a mírní podráždění. Gelová konzistence navíc snáze proniká do okolí zámečků.

Pro zvýšení účinku zubní pasty je vhodné po vyčištění vypláchnout ústa ústní vodou (výplachem) pro zuby s rovnátky CPC 0,05 % GUM Ortho se zvýšeným obsahem fluoridů, která remineralizuje zubní sklovinu.

Jak se s fixními rovnátky stravovat?

Obavy ohledně stravování nejsou na místě – s rovnátky můžete jíst prakticky cokoliv, jen je třeba být u některých potravin obezřetnější. Každý uvolněný zámeček či ortodontický kroužek v důsledku ukusování tvrdé stravy totiž znamená jediné – prodloužení léčby.

  • Zpočátku léčby se vyvarujte tvrdých potravin, jako jsou topinky, oříšky atd.
     
  • Nic neukusujte pomocí předních zubů.
     
  • Obezřetní buďte při konzumaci lepivých potravin, jako jsou například karamelové bonbony či lékořice.
     
  • Zvýšenou opatrnost dávejte i v pozdějším stádiu léčby u tvrdých potravin – nejen u ořechů či tvrdých bonbonů, ale například i u popcornu, který může obsahovat nerozpuknutá kukuřičná zrna.
     
  • Ovoce s peckami je vhodné nejdříve vypeckovat, obezřetní buďte i u potravin, které je třeba ukusovat, jako jsou jablka, mrkev, palice kukuřice atd.
     
  • Hlídejte si příjem cukru – ten je potravou pro bakterie, které jej rozkládají na kyseliny a pomocí nich naleptávají jinak velmi tvrdou zubní sklovinu. Čím více cukru konzumujete, tím více se tvoří kyselin v ústech, a tím více vzrůstá riziko zubního kazu.

V péči o zuby (nejen) s rovnátky proto buďte důslední. Čistěte si zuby po každém jídle a pracujte na tom, aby byl váš chrup zdravý a bezchybný. Vytrvejte a odměna vás nemine.

Produkty

Skladem > 5 ks
Ihned na
Na prodejnách
Ihned na
Skladem > 5 ks
Ihned na

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny