Péče o první zoubky

PM
Tým Profimed
čtení na 2 min
Sdílet na
Jakmile se prořeže první zoubek, je potřeba jej pravidelně čistit a to i několikrát za den.

Ideálním pomocníkem pro čištění prvních zoubků je takzvaný prsťáček, silikonový návlek na prst s jemným kartáčkem. S prsťáčkem se v pusince miminka velmi dobře manipuluje a čištění zoubků je jednoduché.  Zoubky můžete čistit samotným prsťáčkem nebo se zubním gelem s nízkým obsahem fluoridů či bez fluoridů. Koncentrace fluoridů by neměla u batolat přesáhnout 250 ppm.

Prsťáček též doporučujeme používat v kombinaci se zklidňujícím gelem k masáži dásní, při prořezávání zoubků.

Nezapomeňte, že rodiče by měli provést registraci dítěte u  zubního lékaře, jakmile se prořežou první zoubky a nebo nejpozději do 12 měsíců věku. Pokud ošetřuje stomatolog celou rodinu, rodiče i děti, lépe rozpozná případné genetické vady v postavení zubů nebo ve velikosti čelistí a včas je začne ve spolupráci s dalšími odborníky řešit.

Již v porodnici obdrží maminky Zdravotní a očkovací průkaz společně se Zubním průkazem, který vydává Česká stomatologická komora. Zubní průkaz je určen pro děti od 12 měsíců do 10 let. Zubní průkaz dítěte slouží k zápisu informací o prořezávání zubů, o riziku vzniku či případném výskytu zubního kazu. Zároveň slouží rodičům jako přehled preventivních zubních prohlídek.

Rodiče by měli Zubní průkaz dítěte nosit s sebou na každou preventivní prohlídku nejen u stomatologa, ale také u dětského lékaře. Zadní strana průkazu poskytuje prostor pro sdělení zubního lékaře ošetřujícímu pediatrovi, pro kterého může obsahovat cenné informace.

Produkty

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny