Na zubní pastě záleží

David Ševčík
čtení na 3 min
Sdílet na
Všichni zubní pastu používáme, ale možná jste se setkali s informací, že v péči o zuby má minimální význam, vlastně na ní příliš nezáleží, ale jako příchuť na kartáček je to docela milá věc.

Zdá se, že tato „informace“ vznikla někde na cestě od úst odborníků k našim uším a cestou se změnila jako při hře tichá pošta. Naprosto správně totiž od zubních lékařů slyšíme, že zuby se čistí kartáčkem. To si dovolíme potvrdit. Ale to neznamená, že pasta je jen barevný doplněk s vůní máty. Zubní pasta má důležité úkoly – odstranit efektivně zubní plak, zabránit jeho další tvorbě, chránit zuby před citlivostí, odstranit zabarvení, působit proti špatnému dechu a tak dále.

Celé téma účinku zubních past je již velice rozsáhlé. Budeme se mu věnovat v dalších dílech.

Díl I. - Tak čistí ta pasta nebo nečistí?

Čistí. U každé pasty lze změřit hodnotu RDA. Relativní abraze dentinu. Tato hodnota se označuje číslem a velmi zjednodušeně řečeno, čím je vyšší, tím pasta více „čistí“. Od určité hodnoty dokonce až moc. Jedná se o číslo relativní. Záleží tedy také na vašich zubech. Co je pro někoho již hodně, nemusí jinému ještě příliš vadit. To, co nyní chcete je, abychom vám to zjednodušili. Je to zjednodušení velké, ale k orientaci pomůže. Zubní pasty s maximální hodnotou RDA 40 jsou ty nejšetrnější na trhu. Jsou maximálně šetrné a vhodné pro citlivé zuby. Na trhu je plno zubních past s označením „sensitive“, které však mají mnohem vyšší RDA. Běžné zubní pasty jsou nejčastěji na škále mezi 100 a 200 RDA. Právě hodnota 200 RDA je již určena jen pro ordinační ošetření, kdy je potřeba rychle vyleštit nebo očistit zub. Čim je hodnota RDA vyšší, tím je potřeba dohledu zubního lékaře.  

Kdo je informován, nebo je si vědom, že potřebuje šetrné zacházení, volí nízké RDA (nízkou abrazivitu). Kdo má zuby v perfektní kvalitě i pořádku, může sáhnout po pastách od 40 do 120 RDA. Spolu s čištěním dosáhne také lepšího odstranění pigmentací a tím světlejších zubů. Protože jistota, kde je právě vaše hranice chybí, obecná doporučení směřují velmi pochopitelně k šetrným pastám s nízkým RDA pod hodnotu 100.

Takže abrazivitu pasty máme objasněnou. A s tím souvisí, že nikdy si nečistíme zuby po konzumaci kyselého. Na citrón prostě zapomeňte. Po kyselém jídle se napijte vody (nebo použijte ústní vodu ve spreji se zásaditým pH…nebo tu žvýkačku bez cukru) a čistěte zuby s minimálně 30 minutovým odstupem.

„Když nemáš kartáček, sněz si alespoň jablíčko“. Tak to prosíme NIKDY. A v druhém díle o pastách se podíváme na důležitou vlastnost – tedy jak je to s prevencí proti zubnímu kazu.

Produkty

Skladem > 5 ks
Ihned na

Související články

Nedělní chvilka dentální poezie

Nedělní chvilka dentální poezie

Téměř každý poradenský dialog v Profimedu skončí (a vlastně znovu začne) u základního problému. Jak si správně čistit zuby? JAK a PROČ spolu souvisí. Dobré pochopení a zvládnutí péče o zuby ...
Nejlepší zubní kartáček?

Nejlepší zubní kartáček?

Jaký zubní kartáček je TEN NEJLEPŠÍ? A lze vůbec něco takového určit? Máme již k dispozici mnoho vodítek, jak si ten „pro nás nejlepší“ kartáček vybrat. Četné studie i dlouhodobé zkušenosti...
To se tam nevejde

To se tam nevejde

Čištění mezizubních prostor ještě stále mnoho lidí vnímá jako úkon na pomezí rychlé pomoci („ten kus masa tím párátkem/nití nějak vydoluji“) a přehnané péče podobné luxování koberce i z rubu...
Dvě minuty čištění (a jak je to doopravdy)

Dvě minuty čištění (a jak je to doopravdy)

„Zuby si správně čistíme dvě minuty.“ Tak zní ponaučení, které slyšel každý. Nejprve se tedy podíváme na to, proč ho nedodržujeme.

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny