Elektrické kartáčky pro děti – proč je doporučujeme a jaké vybrat

NB
MDDr. Nikolleta Benešová
čtení na 4 min
Sdílet na
Čistění zubů u dětí je základ a je neustále důležité to připomínat. Stálé i dočasné zoubky mohou v ústech dítěte zůstat zdravé, a proto, jakmile se objeví, je potřeba začít čistit. Bez otálení. Žádný rodič si nepřeje, aby se u jeho dítěte rozvinula bolest v souvislosti se zubním kazem. K tomu je ale vždy nutná prevence. Jen důsledným čistěním a odstraňováním zubního plaku lze kazům a jejich komplikacím účinně předcházet.

Právě bakterie plaku jsou zodpovědné za vznik zubního kazu, a pokud na zubech ulpívají po delší dobu, mají velmi dobrou možnost odvápňovat zubní sklovinu a tím vést ke vzniku kazu. Bakteriální biofilm, který zubní plak představuje, je proto nutné z povrchu zoubků správně odstraňovat, a to mechanicky zubním kartáčkem.

Dětských zubních kartáčků existuje velké množství a je často obtížné vybrat ten správný. Není vhodné u dětí sáhnout rovnou po kartáčku pro dospělé. Dětská ústa jsou menší a manipulace s velkým kartáčkem je velmi obtížná a neefektivní. Naopak, čím menší kartáček, tím lépe. Malá čisticí hlavička kartáčku se snáze vejde do malých úst a také jednodušeji kopíruje tvar menších zoubků. Velikost dětských kartáčků je uzpůsobena podle věku, a to od těch nejmenších, které jsou určeny k čištění od prvního zoubku, po ty o trochu větší pro děti již o něco starší. Vlákna kartáčku by měla být měkká, hustá a zastřižena do roviny tak, aby bylo vždy co nejvíce vláken v kontaktu se zuby. Na vláknech kartáčku také bývá často barevně vyznačeno políčko, které odpovídá správnému množství zubní pasty, jež na kartáček před čištěním nanést. Velmi dobrou pomůckou pro dočišťování zubů nebo čištění malých prvních zoubků je i jednosvazkový kartáček, ideální navíc při prořezávání jak dočasných, tak stálých zubů.

Pro dítě by se každodenní pravidelná ústní hygiena měla stát zvykem. V některých případech je ale čištění zubů provázeno nevolí a protesty nebo se stává neoblíbenou aktivitou, kterou chce dítě pouze odbýt. Proto je důležité nenechat se odradit, nepolevit a důsledně zoubky dítěti čistit a jakmile povyroste, tak i dočišťovat. Malé dítě ještě není samo natolik zručné, aby si zoubky dokonale vyčistilo, větší dítě naopak začíná lajdačit a nebaví ho to. Je dobré, aby si dítě již od počátků budovalo návyk a osvojilo si i techniku používání manuálního kartáčku, které rozvíjí jemnou motoriku a zároveň učí základy ústní hygieny. V současné době existuje řada dalších pomůcek, které běžné zubní kartáčky v koupelnách doplňují a děti, které s čištěním bojují, naopak motivují. Mezi takové pomůcky patří také elektrické zubní kartáčky pro školáky, děti i batolata.

Vhodný elektrický kartáček musí být k zubům i dásním šetrný a zároveň musí velmi efektivně odstraňovat zubní plak.

Nejlépe tyto podmínky splňuje sonická technologie, která je postavena na rychlém a jemném kmitání vláken kartáčku a nikoliv rotaci! Díky tomu jemně, ale zároveň efektivně rozrušuje zubní plak a odstraňuje jej z povrchu zubů.

Kartáčkové hlavice sonických kartáčků by měly vždy odpovídat věku dítěte, velikosti jeho úst a zoubků. Hlavičky kartáčků jsou vždy menší než hlavice pro dospělé a zadní strana mívá pogumovaný povrch, který chrání okolní zoubky při kontaktu s kartáčkem nebo při skousnutí.

Novinkou jsou sonické kartáčky pro malé začátečníky a batolata, které mají nižší intenzitu, malou čisticí hlavičku a jemná vlákna. Výhodou je LED podsvícená hlavice, která děti baví a rodičům pomáhá se dobře orientovat při čištění v ústech. Rukojeť kartáčků je ideálně tvarována tak, aby dobře seděla jak do malé ruky dítěte, tak především do ruky rodiče, který zoubky čistí. I u větších dětí je nutné zuby dočišťovat.

Sonické dětské zubní kartáčky jsou pro děti velmi často zábavnou pomůckou, která je zaujme svým barevným provedením, veselými obrázky nebo melodií, kterou při používání hrají. Součástí kartáčku bývá i mobilní aplikace, jež interaktivní formou děti motivuje a „kontroluje“ čištění. Pravidelná ústní hygiena se díky tomu může stát nejen jednodušší a efektivnější, ale i oblíbenější aktivitou.

Produkty

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny