ČISTÁ DOMÁCNOST (bez chemie)

David Ševčík
čtení na 3 min
Sdílet na
Aromaterapie je krásný a na vědeckých základech založený obor, který je někdy možná trochu zastíněn nevinnou laickou snahou „udělat si to doma hezké s olejíčky“. Celosvětově uznávaný aromaterapeut Robert Tisserand publikoval v tomto oboru několik knih, které se řadí k nejvyhledávanějším. V Británii rovněž před lety založil značku, která pod jeho jménem produkuje vysoce kvalitní esenciální oleje pro špičkovou aromaterapii (domácí i profesionální) a potřebné příslušenství k nim. Lidem tak spolu s knihami nabízí možnost využít sílu přírody a desetiletí zkušeností naplno.

Profimed dováží z Anglie výběr produktů TISSERAND již patnáct let. Náš tým vybírá jen tu malou část z rozsáhlé nabídky pro snadné a pohodlné užívání. V reprezentativním výběru několika výjimečných a několika populárních olejů najdeme také základ – sadu olejů širokého použití v každé domácnosti. Jde o trojici levandule, Tea tree a eukalyptus. A protože příklad je nejlepším vysvětlením, představíme vám postupně deset způsobů, jak každý olej doma velmi efektivně využít. Začneme eukalyptem.

Eukalyptus je známý pro své antiseptické, antibakteriální a antivirové vlastnosti. V Evropě získal popularitu v osmnáctém století, kdy byly objeveny i jeho pozitivní účinky na zažívání. Eukalyptus navíc zvyšuje fyzickou kondici i náladu. Uvolňuje dýchací cesty a namožené svalstvo.

Použití při inhalaci (ideální k uvolnění ucpaného nosu)

Čtyři kapky eukalyptového oleje přidejte do misky s horkou vodou. Umístěte si ručník přes hlavu a ve vzniklém inhalačním stanu dýchejte výpary po dobu cca 5 minut. Pro zvýšení účinku můžete do lázně vložit několik snítek rozmarýnu.

Použití jako masážní olej (relaxace unaveného svalstva)

Deset kapek eukalyptového oleje rozmíchejte se dvěma lžícemi mandlového (nebo rostlinného) oleje a vmasírujte postupně do namožených oblastí.

Osvěžovač ručníků (příjemná vůně ručníků a ložního prádla)

Přidejte 5 – 8 kapek oleje do zásobníku na prací prášek spolu s běžným pracím práškem. Pár kapek oleje můžete přidat i do zásobníku vody v žehličce pro provonění žehleného prádla.

Pohlcovač zápachu (pohlcení nechtěných zápachů, například kolem odpadkového koše)

Před použitím igelitového pytle pokapejte dno odpadkového koše několika kapkami eukalyptového oleje (pro umocnění svěžesti jde přidat i pár kapek oleje citronového).

Osvěžovač vzduchu (osvěžení a vyčištění vzduchu v uzavřených prostorách)

Přidejte 6 – 8 kapek eukalyptového oleje do difuzéru (odpařovače) nebo do misky s vodou umístěné na radiátor. Proces opakujte v rozmezí několika hodin.

Dezinfekce (pro odstranění bakterií a snížení rizika infekčních nemocí i alergií)

Na kbelík teplé vody se použije 15 kapek eukalyptového oleje. Vodu zle použít na vytírání nebo otírání ploch. Tam, kde to povrch dovoluje lze účinek zvýšit přidáním 4 lžic bílého octa.

Přírodní repelent (ochrana před bodavým i jiným hmyzem)

Smíchejte 10 kapek oleje a tři lžíce vody. Přidejte do běžného rozprašovače na vodu, dobře spojte protřepáním a nastříkejte na exponovaná místa. Deset kapek přidaných do difuzéru odradí spolehlivě hmyz za letních večerů.

Koupel pro unavená chodidla (ulevující)

Do misky s teplou vodou přidejte 6 kapek eukalyptového oleje. Nohy pak v lázni ponechte ponořené nejméně 15 minut (účinek lze zvýšit přidáním šálku epsomské soli).

Relaxační koupel (relaxace unaveného těla)

8 – 10 kapek eukalyptového oleje přidejte do teplé koupele a rozptylte je. Do vody se ponořte na 10 až 15 minut .

Vlasová kúra (revitalizace a mytí vlasů bez lesku)

Smíchejte 10 kapek eukalyptového oleje se 2 lžícemi mandlového oleje (můžete jej nahradit také olivovým) a vmasírujte do suchých vlasů po celé jejich délce. Nechte hodinu působit a pak smyjte šamponem.

Produkty

Na prodejnách
Ihned na
Na prodejnách
Ihned na

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny