Černé zubní pasty Profimed nadále neprodává

David Ševčík
čtení na 2 min
Sdílet na
Téma černých zubních past je stále aktuální a v obchodech Profimed je tato reklamou propagovaná péče poptávána. V řadě případů také přicházejí klienti s dotazy následně po používání takového produktu.

Zubní pasty s obsahem aktivního uhlí mají podle jejich výrobců poskytovat efektivní zesvětlování zubů a současně nabízet přírodní alternativu. Protože jsme měsíc červen věnovali tématu bílých zubů, k „černým“ pastám se vracíme v objasnění, proč je v naší prodejní sítí stále nenajdete.

„Máš tady zubní pastu.“ Poznámka, kterou mnozí z nás už slyšeli, a bylo milé, když se to stalo ještě v rámci bytu a nikoli po příchodu do kanceláře. Stopy pasty bývají také na oblečení, zrcadle… Chceme, aby byly černé? A jak vypadají bílá vlákna zubního kartáčku nebo zasažená bílá košile? Jde ta čerň z kartáčku a látky hned pryč? Ne? Uživatelský komfort je tou nejméně podstatnou stránkou. Zde ovšem nefunguje.

Mnohem zásadnější je účinná složka, která má zajistit, že pasta ze zubu odstraní pigmenty. V tomto případě to vždy má být aktivní uhlí. U této látky se však zesvětlující efekt zatím nepotvrdil s vyloučením nežádoucích vedlejších účinků.  Velký povrch molekuly uhlíku je na sebe schopen vázat další molekuly.  Bělicí účinek je zde tedy postaven na teorii, že navázány takto budou molekuly pigmentu z povrchu zubů. Odborníci ale připomínají, že uhlík sám není schopen fungovat selektivě: „to navážu a tohle zde nechám“. Není tedy jisté, zda na sebe neváže také látky, které jsou pro vyvážené prostředí úst důležité a pravidelným používáním zde nenaruší rovnováhu. Naše konzultace se zubními lékaři i technology potvrdily příklon ke skeptičtější verzi.

S ohledem na fakt, jak málo zatím víme o prokazatelně pozitivních účincích a kolik naopak panuje dobře vysvětlených obav, tento způsob péče nadále mezi nabízené alternativy nezařazujeme. Jakkoli mezi naše hodnoty zásadně patří propagace pokroku, právě zde zůstáváme konzervativní.

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny