Vše o mezizubním kartáčku

PM
Tým Profimed
čtení na 2 min
Sdílet na
Dříve se používaly kovové nosiče – držátka, do kterých se vkládal mezizubní kartáček. Od tohoto poněkud nepraktického řešení se již ustupuje.

Kvalitní mezizubní kartáčky mají drátek izolovaný plastem, aby při dotyku s amalgámovou plombou nedocházelo ke galvanickému efektu a bolestivému podnětu.  Plast je i šetrnější k dásním.

Vlákna kartáčku jsou zpravidla z nylonu DuPont, ale existují kartáčky i s gumovými bodlinkami. Někteří výrobci nabízejí i extra jemná vlákna pro ty, kteří mají citlivé dásně. Zda používat kartáčky s gumovými či nylonovými vlákny záleží jen na osobní preferenci.

Výběr velikosti mezizubního kartáčku doporučujeme ponechat na zubním lékaři nebo dentální hygienistce. Pokud si však chcete výrobek zakoupit ihned, tak se si pořiďte tu nejmenší velikost.

Mezizubní kartáček se má zavádět mezi zuby zlehka, nikdy ne násilím. Pokud se to nepodaří, tak vyzkoušejte zubní nit. Někdy se stává, že zavedení brání zubní kámen, a pak nezbývá než navštívit svého zubaře.

Jakmile je mezizubní kartáček zavedený, pohybujte s ním jemně, jako kdybyste řezali pilou – dopředu a dozadu. Pohyb opakujte několikrát a tak postupně vyčistěte všechny mezizubní prostory v ústech. Časem získáte takovou zručnost, že nebudete potřebovat ani zrcadlo.

Pokud se při prvním čištění objeví krvácení dásní, nelekejte se a v čištění pokračujte. Zdravé dásně, které netrápí zubní plak, nekrvácí. Když budete pravidelně používat mezizubní kartáček, vaše dásně nebudou krvácet!

Kartáček doporučujeme používat se speciálním gelem, který usnadní zavádění a navíc obsahuje fluoridy či antibakteriální látky. Díky svěží příchuti máte po čištění úžasný pocit.

Pamatujte, mezizubní kartáček je nejdůležitějším pomocníkem zubního kartáčku, a pokud jej nepoužíváte, tak kvalita vaší ústní hygieny dosahuje maximálně 50%.

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny