Podpořte imunitu přírodní cestou

PM
Tým Profimed
čtení na 5 min
Sdílet na
Chladné, proměnlivé počasí představuje zátěž pro náš organismus. Obzvláště v zimních měsících jsme vystaveni nejrůznějším virům a bakterií, které se v podobě chřipek, nachlazení či angín objevují všude kolem nás. Abychom jim odolali a přečkali chřipkovou sezonu ve zdraví, potřebujeme silný, neporušený imunitní systém – ten je tím nejlepším lékem těla na ochranu před všemi choroboplodnými zárodky.
 

Věděli jste, že…

… imunitní systém není plně vyvinutý už od samotného narození? Při narození má dítě vrozené pouze obranné jednotky, ale specifická imunitní obrana se vyvíjí až kolem 10. roku života. Imunitní systém je plně funkční až u dospělých osob, kdy se také neustále adaptuje na nové „útočníky“. U starších lidí však může opět slábnout, a proto jsou senioři náchylnější k infekcím.

 

Malý exkurz aneb Jak funguje imunitní systém

Imunita, lépe řečeno imunitní systém, je komplexní sítí, jejímž hlavním úkolem je obrana organismu proti nebezpečným cizím látkám. Rozdělujeme ji na dva základní typy:

Nespecifická imunita

Každý z nás se rodí s takzvaným vrozeným neboli nespecifickým imunitním systémem, který brání tělo před útoky patogenů fyzikálními a biochemickými ochrannými bariérami. Mezi ně patří především neporušená kůže a zdravé sliznice, např. v dýchacích cestách (nos, průdušky...) nebo v trávicím traktu. Součástí vrozeného imunitního systému jsou i biochemické zbraně jako žíravá žaludeční šťáva či antibakteriální enzymy v slzách, slinách, hlenu, nebo užitečné bakterie na kůži a sliznicích, tzv. mikrobiom.

Specifická imunita

I když vrozená imunita funguje rychle, není vždy dostatečná, a proto potřebujeme pro naše zdraví další úroveň obrany. Specifický neboli adaptivní učící se imunitní systém reaguje na patogeny produkcí vysoce specializovaných obranných buněk. Tyto imunitní buňky jen tak slepě neútočí na cokoliv cizího, jsou to vyškolení specialisté, kteří cíleně vyhledávají a likvidují velmi specifické patogeny. Často si pamatují nepřítele na celý život a poté reagují speciálními zbraněmi, pokud by se tento cizinec znovu pustil do těla. Důležité je však vědět, že na tomto inteligentním sebeobranném systému spolupracuje mnoho různých orgánů a tkání, buněk a molekul a jedná se tedy opravdu o ucelenou síť, kterou je třeba neustále posilovat.

Jak posílit imunitní systém?

Aby byl imunitní systém silný a zvládl odolávat škodlivým patogenům, musíme se o něj pečlivě starat a dopřávat mu to, co potřebuje. Mezi hlavní tipy pro posílení imunity patří:

  • Vyvážený jídelníček s optimálním přísunem živin
  • Dostatečný pitný režim (doporučuje se 6–8 sklenic vody denně)
  • Dostatek spánku (alespoň 7–8 hodin)
  • Minimum stresu, hluboký nádech a výdech
  • Aktivní pohyb alespoň 30 minut denně
  • Pozitivní mysl, smích a zpěv
  • Odpočinek, relaxační přestávky (jóga, autogenní trénink, meditace…)
  • Dostatek čerstvého vzduchu (pravidelně větrejte)
  • Teplé oblečení ve vrstvách à la „cibule“

Elixír pro každodenní posílení imunity

Dodržovat výše uvedené tipy na posílení imunity se bohužel v hektickém životním stylu mnohdy nedaří. Nedostatek pohybu, nadmíra stresu, nedostatečně pestrá strava, která zdaleka nepokryje potřebný přísun živin. K tomu se navíc v zimě přidává častý pobyt v uzavřených místnostech se suchým vzduchem, velké výkyvy mezi vnitřní a venkovní teplotou a zvýšená zátěž v podobě všudypřítomných chřipek a nachlazení. Proto je vhodné podpořit imunitu doplňky stravy, které zajistí optimální přísun vitamínů, minerálů a stopových prvků.

Naši odborníci v Profimedu pro vás pro posílení imunity vybrali Elixír pro imunitu, vysoce koncentrovaný přípravek od rakouské špičky v doplňcích stravy, společnosti Dr. Böhm, která už desítky let boduje na tamním trhu a představuje číslo 1 v rakouských lékárnách. Jako přední farmaceutická firma spojuje vědecké poznatky s tradičními léčitelskými znalostmi a přináší perfektní kombinace přírodních účinných látek v optimálním dávkování. I doplněk stravy Elixír pro imunitu kombinuje ty nejlepší suroviny se špičkovými výzkumy a farmaceutickými postupy, a proto je opravdu účinným pomocníkem, jak proplout náročným chřipkovým obdobím.

Elixír pro imunitu je založen na čistě přírodní bázi a ve správném poměru poskládán z:

  • echinacey, bezinky, rakytníku a badyánu, které významně přispívají k podpoře imunitního systému;
     
  • zinku, selenu, vitamínu D a C, jež v kombinaci s rostlinnými extrakty slouží jako důležitý podporovatel fungujícího imunitního systému. Zinek spolu se selenem a vitamínem C navíc také chrání před oxidativním stresem;
     
  • extraktu z meduňky a aminokyseliny lysin, která je jedinečným stimulátorem imunity;
     
  • hořčíku, který zmírňuje únavu a vyčerpání.

Postačí jeden nápoj s příchutí rybízu rozpuštěný v teplé či studené vodě denně, abyste doplnili optimálně dávkovanou směs životně důležitých látek pro váš imunitní systém. Užívat jej můžete každodenně před chřipkovou sezónou i v jejím průběhu. Tak na zdraví a ať přečkáte zimní období bez virů a bakterií!

Produkty

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny