Péče o citlivou dětskou pokožku

PM
Tým Profimed
čtení na 4 min
Sdílet na
Vyrážky, suchá kůže, ekzém, nekonečné škrábání a pláč trápí čím dál tím více dětí i jejich maminek. Dětská pokožka je o 30 % tenčí než dospělá, proto je také mnohem citlivější a náchylnější k podráždění. Když k tomu přičteme znečištění ovzduší, nevhodný jídelníček, syntetické oblečení či kosmetiku, kvalitu vody a v neposlední řadě i genetické předpoklady, není divu, že každé třetí dítě má dnes citlivou nebo atopickou pokožku. Jak tedy pečovat o dětskou pokožku tak, aby se její stav zlepšil, nebo abyste podobným problémům předešli?

PŘÍČINY PODRÁŽDĚNÍ POKOŽKY

První příznaky citlivé nebo atopické pokožky se nejčastěji objevují mezi druhým a čtvrtým měsícem života. Zvýšení citlivosti kůže, výskyt vyrážky nebo ekzému může způsobit běžná viróza či rýma, obyčejné zpocení, intolerance laktózy neboli nesnášenlivost kravského mléka, konzumace některých alergenních potravin (jako například vejce, čokoláda, ořechy...), ale i roční období. V zimních měsících je pokožka obecně více vysušená a velké teplotní rozdíly venku a doma způsobují její podráždění. Lepší to bohužel není ani v jarních a podzimních měsících, kdy se ekzematické příznaky většinou zhoršují a prohlubují.

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ

Citlivé či ekzematické projevy pokožky nemívají jednu příčinu, proto jednoduché a krátkodobé řešení bohužel neexistuje. Je třeba kombinovat více faktorů – oblékat dítě do čistě přírodních, lépe rostlinných materiálů (bavlněných, konopných...), prát lůžkoviny v 60°C, nepřetápět domácnost, vyvarovat se syntetické kosmetiky – a to jak v péči o pleť a tělo matky či dítěte, tak co se týče přípravků péče o domácnost jako jsou prášky na praní (zde je třeba se vyhýbat aviváži), prostředky na mytí nádobí a úklid. Kojící maminka by měla dodržovat anti-alergenní dietu a nové potraviny zařazovat do jídelníčku pomalu a postupně. Stejně tak je důležitá anti-alergenní dieta pro dítě, pokud již není kojeno.

Běžně dostupná kosmetika obnovuje poškozenou pokožku pomocí doplnění hydratace a vytvoření ochranného filmu. Ačkoliv se to může zdát efektivní, v některých případech je pro přirozenou rovnováhu pokožky mastná substance nepříjemná a její aplikace bývá komplikovaná, zvlášť v případě nanášení hutného krému na postižená a pálící místa. Spolu s tím lékaři předepisují krémy se steroidy, jež sice přináší okamžitou úlevu a dostanou ekzém pod kontrolu, ale neléčí jeho příčinu. Dlouhodobé používání steroidů je také limitováno tenčením kůže a dalšími nežádoucími vedlejšími účinky.

SALCURA – AKTIVACE SAMOLÉČEBNÉ FUNKCE POKOŽKY

Účinnější metodu nabízí přírodní kosmetika Salcura, kterou vyvinul před deseti lety biomedicínský vědec Martin Schiele v Německu a kterou nově seženete v drogeriích DM po celé republice. Její přípravky plné přírodních olejů, vitamínů a minerálů se zaměřují na podporu principu homeostáze – neboli aktivace samoléčebné schopnosti pokožky. Kromě velkého množství přírodních ingrediencí jsou výrobky Salcury postavené na bázi koloidních roztoků blízkým koloidním látkám v těle jako jsou například krev nebo pot. Tělo tak tyto „živiny“ z produktů Salcury lépe vstřebává a celý proces je účinnější.

Na první příznaky podráždění, suchou kůži  ale i horší projevy ekzému je vhodné používat kombinaci dvou přípravků Salcury z řady Junior – nejdříve postříkat pokožku sprejem Daily Nourishing Spray a poté ošetřit více postižená místa krémem Outbreak Rescue Cream.

Jemná nemastná tekutina vyživujícího spreje Daily Nourishing Spray proniká hluboko do pokožky a dodává jí potřebné látky k aktivaci její samoléčebné schopnosti. Téměř okamžitě odstraňuje akutní „suchost“ a tím i následné svědění a škrábání. Díky snadné aplikaci sprejem není potřeba účinné látky vtírat do pokožky a zvyšovat tak její podráždění, navíc se na postižených místech zbytečně nepřenáší infekce.  Rakytník zajišťuje regeneraci buněk, levandule zklidňuje a vyvažuje a rozmarýn podporuje tvorbu kolagenu, chránícího tělesné tkáně a buňky před škodlivými účinky volných radikálů. Zpočátku je potřeba sprej používat 3-4 krát denně na postižená místa, což bývají nejčastěji různé záhyby, podpaždí, loketní nebo podkolenní jamky či krk pod bradou. Pokud začnou příznaky ustupovat, může se aplikace spreje snižovat. A po úplném vymizení příznaků stačí Daily Nourishing Spray sprej používat párkrát týdně jako prevenci.

Akutní projevy podrážděné až velmi suché kůže zmírňuje ve druhém kroku Outbreak Rescue Cream. Jeho speciální formule byla vyvinuta jako alternativa ke krémům se steroidy. Rescue Cream je bohatý na minerály a vitamíny A a C a aktivní složky v něm na sebe dokáží navázat toxiny a opět podpořit samoléčebný proces pokožky. Na rozdíl od steroidů jej můžete díky čistě přírodnímu složení používat neomezeně na pokožku celého těla.

Daily Nourishing Spray i Outbreak Rescue Cream jsou bez parabenů, umělé parfemace, lanolinu, parafinu nebo steroidů.

Produkty

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny