Otestovali jsme bezdrátový kartáček s aplikací, se kterým si děti čistí zuby raději a lépe

PM
Tým Profimed
čtení na 5 min
Sdílet na
Philips vyrobil kartáček s Bluetooth pro dospělé i děti, přidal šikovnou aplikaci. Sparkly jako virtuální tamagotchi motivuje děti k čištění zubů, dává jim medaile a dárky. Aplikace je v češtině a kromě herních prvků nabízí také návod na správné čištění.

Když jsme před skoro čtyřmi lety spouštěli sekci HNTech, dělal jsem si legraci, že otestujeme cokoliv elektronického. Třeba i zubní kartáček. A nyní na to došlo. Z kartáčku Ara francouzského start-upu Kolibree jsme si ještě dělali trochu legraci, když stál šest tisíc korun. Philips Sonicare for Kids za tisíc korun už ale odmítnout nešlo.

Philips vzal nápad z Francie a do elektrického kartáčku se sonickou hlavicí přidal trochu elektroniky. Bluetooth modul komunikuje s mobilní aplikací dostupnou pro Android i iOS. Kouzlo kartáčku přitom stojí právě na aplikaci. A dobrou zprávou přitom je, že aplikaci můžete dětem dopřát i bez toho, abyste si koupili kartáček od Philipsu.

Sonicare for Kids vypadá jako normální elektrický kartáček, je větší než dětské kartáčky Oral-B, v podstatě je stejně velký jako kartáčky pro dospělé. To, co vypadá jako potenciální problém, se ukázalo jako výhoda. Kartáček je lehký, i pětiletá slečna si s ním poradila sama. Zároveň je dost velký, abyste dítěti mohli pomáhat zuby dočistit.

Zaměření na děti prozrazuje arch nálepek, kterými lze kartáček "vylepšit". Vybrat si můžete mezi velkými nálepkami, které překryjí celý čelní panel, a menšími. Naše děti se svorně rozhodly pro menší nálepky. A protože jsou v balení dvě hlavice, jedna menší pro malé děti a jedna pro děti od sedmi let (pro druhé zuby), mohly si s jedním kartáčkem čistit zuby obě.

Rychlý efekt jako z reklamy

Aplikace Philips Sonicare for Kids je při prvním spuštění v angličtině, ale okamžitě si stáhne jazykový balíček a po opětovném spuštění už mluví česky. Opravdu mluví, nejde jen o přeložené texty, což je pro děti důležité, zvláště když jim tablet nebo telefon říká, jak si mají správně čistit zuby. Spárování kartáčku a tabletu je automatické, stačí zapnout kartáček a mít v mobilním zařízení aktivní Bluetooth.

Stejně jako může díky výměnným hlavicím kartáček používat více dětí, může také více dětí používat aplikaci na jednom zařízení. Na začátku si vytvoří profil s fotografií nebo obrázkem. Pak dostanou virtuální vajíčko, ze kterého se vyklube příšerka Sparkly s velkými zuby.

Následně už si stačí začít čistit zuby. Aplikace nejprve v několika lekcích (jedné před každým čištěním) během pár sekund vysvětlí zásady správného čištění a pak vyzve k zapnutí kartáčku. Na obrazovce se objeví virtuální ústa a hlavice kartáčku (na tabletu) nebo pěna na zubech pak ukazují, kde si dítě má čistit zuby. Není to tak, že by Philips zabudoval do kartáčku přesné pohybové senzory, aby sledoval, jak přesně si děti zuby čistí, ale funguje to. I malá slečna, která si přes nejlepší snahu rodičů zatím čistila zuby dost eraticky, se během pár dní se Sparklym výrazně zlepšila.

Průběh čištění podle nastavené intenzity oznamuje také kartáček, celý cyklus je rozdělený na čtvrtiny, pro každý kvadrant úst jedna. Za každé dokončené čištění pak děti dostanou virtuální odměnu. Může to být nové pozadí, nová barva Sparklyho, kousek jídla pro tu virtuální příšerku, různé doplňky jako klobouky nebo sobí rohy… Kromě toho také aplikace oceňuje děti obdobou herních trofejí.

Drahé hlavice, ale jinak radost

Aplikace má i přehledný kalendář se záznamy o čištění. Děti také mohou požádat rodiče o případné doplnění, pokud si čistily zuby jiným kartáčkem. To se může stát, třeba když se Sonicare vybije, ale není to moc pravděpodobné, kartáček vydržel týden bez nabíjení, i když ho používaly dvě děti a zuby si čistily vícekrát než dvakrát denně – bavilo je to.

A to je na kartáčku Sonicare for Kids to hlavní. Herní pojetí čištění zubů, názorný příklad, jak si zuby čistit, a virtuální odměny na děti fungují, alespoň na ty malé. A znovu stojí za to připomenout, že aplikaci můžete používat i s obyčejným kartáčkem. Aplikace vám dá hned na začátku vybrat, jestli máte Sonicare, "obyčejný" elektrický kartáček nebo kartáček s čistě manuálním pohonem.

A pokud by vás zajímal kartáček samotný: Je standardní, nabízí dvě intenzity čištění, pro větší a malé ratolesti, a za minutu zvládne 500krát zavibrovat. Intenzitu a délku čištění, oboje najednou, lze přepínat tlačítkem ve spodní části kartáčku. Hlavice v balení mají tradiční tvar (nejsou kulaté jako u Oral-B, který měly děti před tím) a náhradní stojí 400 korun za pár. To je asi největší vada celého konceptu sonických elektrických kartáčků – měla by to vynahradit jejich citlivost ke krčkům zubů a dásním ve srovnání s levnějšími rotačními kartáčky.

Zdroj: http://tech.ihned.cz/testy/c1-65635230-otestovali-jsme-bezdratovy-kartacek-s-aplikaci-se-kterym-si-deti-cisti-zuby-radsi-a-lepe#disqus  

Produkty

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny