Je implantát opravdu navždy?

PM
Tým Profimed
čtení na 4 min
Sdílet na
Dentální implantologie je moderní, rychle se rozvíjející disciplína, jež se zabývá zaváděním fixních zubních náhrad do čelistních kostí, jejich udržením v tomto prostředí, zhotovováním protetických náhrad na implantátech určených k obnově chrupu, doplněním (tzv. augmentací) kostěných tkání a plastickými úpravami měkkých tkání.

Dentální implantát je vlastně náhrada zubního kořene, která je trvale zakotvena do čelistní kosti . Po vhojení se na ni fixně nebo snímatelně upevňují vlastní náhrady zubů. Dentální implantáty řeší nejčastěji tzv. intraorální hendikep, tj. ztrátu zubů v důsledku významného poškození tvrdých zubních tkání nebo úponového aparátu (parodontu), případně i onkologické operace, rozštěpové anomálie, ztrátová poranění, předchozí radioterapie a výjimečně i hendikep extraorální (zuby jako „třetí ruka“ u pacientů s omezenou zručností horních končetin)1.

 

To, jak je implantát úspěšný u daného pacienta, tj. prognóza implantologického ošetření, je velmi složitá problematika, neboť vyplývá jak z ošetření implantátem, tak z protetické náhrady na implantátu, včetně spoje těchto dvou součástí.

Na toto téma bylo publikováno nesmírně velké množství studií – základním problémem jejich vyhodnocení je především rozdílná metodika použitá při jejich zpracování a použití velmi rozdílných kritérií při hodnocení úspěšnosti implantátů. V některých studiích je například za úspěch považováno setrvání implantátu v dutině ústní, zatímco v jiné je již malá prasklina na povrchové keramice považována za selhání2.

Dentální implantologie má nezanedbatelnou obchodní stránku, která s sebou nese četná úskalí. Obrat v implantologii se pohybuje okolo 8 miliard amerických dolarů ročně. Ve světě je ročně zavedeno okolo 10 milionů dentálních implantátů od více než 1000 výrobců.Bohužel, drtivá většina dostupných implantátů nemá k dispozici adekvátní dlouhodobé kontrolované prospektivní studie, a navíc je na trhu zpravidla pouze několik let. Základem výběru je takový systém, u kterého jsou k dispozici dlouhodobé, prospektivní, randomizované, zaslepené a nekomerční studie (tj. finančně nepodporované výrobcem) a u kterého jsou známy výhody, nevýhody i způsoby řešení komplikací4. Implantačních systémů, které splňují tato kritéria, je pouze několik desítek.

 

Ze seriózních studií vyplývá, že při dodržení všech kritérií po pěti letech přežívá v ústech v průměru okolo 96 % šroubových implantátů a 93 % protetických náhrad na implantátech.5 Po deseti letech je úspěšných 95 % implantátů v dolní čelisti a 90 % implantátů v horní čelisti.2 Po dvaceti letech od zavedení přežívá 92 % šroubových implantátů v horní čelisti a 95 % šroubových implantátů v dolní čelisti.6 Pokud je zaveden do vlastní kosti, udává se úspěšnost okolo 95 %, pokud je v kosti doplněné („augmentované“), pak okolo 85%.5

Pokud je již implantát zaveden a osazen protetickou náhradou, existují hlavní tři rizika jeho selhání (hlavně tzv. „periimplantitidy“), která závisejí hlavně na pacientovi. Tím prvním je jednoznačně správná hygiena – u implantátů musí být ještě pečlivější, než je tomu u vlastních zubů. Ta zahrnuje jak domácí péči, tak pravidelnou návštěvu dentální hygienistky. Druhým faktorem je kouření – jak dřívější, tak zejména současné kouření cigaret a jiných tabákových výrobků výrazně snižuje úspěšnost implantátů. Třetím faktorem jsou existující onemocnění parodontu – pokud má pacient „parodontózu“, ošetření implantáty je možné, ale jeho péče o zuby i implantáty musí být skutečně vynikající, jinak nelze očekávat dlouhodobý výsledek.2,7 Naproti tomu, takové faktory, jako je vyšší věk, dnes zásadní problém nepředstavují, pokud se jedná o pacienta, jehož zdraví je přiměřené věku, tj. který tzv. „úspěšně stárne“.

Jiří Šedý
Privátní stomatologická praxe, Praha

Literatura

1. Kopecká D a kol. Dentální implantáty – vitální indikace. LKS 2008, 18: 232-235.

2. Šimůnek A a kol. Dentální implantologie. Artilis, Hradec Králové, 2017, 496 s.

3. Malet J a kol. Implant dentistry at glance. Wiley-Blackwell 2012, UK, 144 s.

4. Šedý J a kol. Kritické myšlení. LKS 2019, 29: 103-113.

5. Wolfart S. Implant Prosthodontics: A Patient-Oriented Strategy. Quintessence Publishing, 2016, 728 s.

6. Moy PK a kol. Dental implant failure rates and associated risk factors. Int J Oral Maxillofac Implants 2005, 20: 569-577.

7. Šedý J. Zubař nejlepší přítel člověka. ALMI, Brno, 2018, 142 s. Druhé vydání.

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny