Jak si správně vybrat elektrický zubní kartáček nebo ústní sprchu?

David Ševčík
čtení na 7 min
Sdílet na
Nejčastější otázka v prodejnách PROFIMED. Mnoho klientů přichází s jasným doporučením svého zubního lékaře nebo dentální hygienistky a ve výběru již sleduje jen parametry přístroje, design a také cenu. Často také přijde zákazník, který je k nákupu již rozhodnutý a potřebuje se již jen ujistit.

První dotazy pak obvykle zní: “Mohu kartáček nebo sprchu používat bez obav, krom doporučení jsem slyšel také varování, elektrické kartáčky mohou ublížit, ústní sprchy ničemu nepomohou.“ Než se tedy pustíme do přehledu informací, které vám pomohou se zorientovat napříč nabídkou a vybrat si přístroj, který bude vašim očekáváním vyhovovat nejlépe, krátce se podíváme na obavy, zda nevyhazujeme peníze nebo neútočíme na své zdraví. Netroufli bychom si hovořit za všechny elektrické produkty, které si lze pro péči o zuby pořídit. Ovšem u značek, které Profimed již dvě dekády prodává, dokážeme předložit stovky (dnes již vlastně spíše tisíce) příkladů, kdy je klienty referováno zásadní zlepšení úrovně dentální hygieny. Opakovaně pořizují novější modely, a nebo přístroj kupují jako dárek příbuzným. Sonické zubní kartáčky Philips Sonicare, ultrazvukový kartáček Megasonex, vybrané modely elektrických kartáčků Oral-B a ústní sprchy Waterpik doporučujeme jako smysluplnou cestu ke zdravým zubům a dásním. Stačí už tedy jen správně vybrat a používat.

Sonické zubní kartáčky pro dospělé i děti

Od všech možných výbav, které kartáčky nápadně odlišují se podívejme nejprve na to podstatné. Jak takový kartáček čistí. Vlákna hlavice kartáčku kmitají jen dvěma směry. Tedy se děje to, co děláte při správné čisticí technice manuálním kartáčkem, jen nyní mnohem, mnohem, rychleji. Vlákna v minutě vykonají 32 tisíc kmitů (chcete-li 64 tisíc pohybů). Kartáček tak stačí bez tlaku přiložit k okraji dásně a stírat od ní směrem k okraji zubu. Soustředíte se jen na postup zub za zubem. Kmitající vlákna velice efektivně odstraňují zubní plak i pigmentace (zabarvení zubů z potravin, nápojů nebo tabáku). Rychlý kmit současně vytváří sonické vlnění, které vytváří v ústech dynamický proud směsi slin a zubní pasty, což zvyšuje efektivnost čištění. Na jedno zapnutí bude kartáček pracovat dvě minuty. Tedy čas optimální k očištění všech zubů. Pro průběžnou kontrolu, zda se neloudáte, nebo naopak „neletíte“ kupředu, se vlákna každých třicet vteřin na okamžik zastaví. V tu dobu tedy budete vždy v polovině zubního oblouku. Jako výsledek vás čekají skvěle vyčištěné zuby. Po přejetí jazykem je budete vnímat jako dokonale hladké. A to je správně. Je ovšem důležité připomenout, že i tak je ještě potřeba vyčistit si prostory mezi zuby mezizubním kartáčkem.

Sonický zubní kartáček je vhodný jak pro dospělé, tak pro děti. Pokud jste v péči svého zubního lékaře s nějakým závažným problémem, rozhodně s ním konzultuje sonickou, ultrazvukovou nebo oscilační technologii a nově oscilační s mikro vibracemi na principu magnetu. V ostatních případech se můžete pustit do výběru.

V základním programu čištění, který je pro péči samozřejmě již plně dostačující, se většina elektrických kartáčků shoduje. Cíleně si můžete péči upravit výběrem různých čistících hlavic, které se liší velikostí, designem a pevností vláken. Můžete si vybrat z nabídky pro citlivé dásně, pro bělení, pro zvýšený čisticí účinek nebo pro očistu jazyka. S rostoucí cenou nabízejí jednotlivé značky také vetší výběr čisticích režimů a praktickou či dokonce designovou výbavu. Dětské kartáčky a také nejvyšší třídy kartáčků pro dospělé pracuji rovněž s Bluetooth a mobilními aplikacemi, která slouží k lepší kontrole čištění a především k motivaci.

V základním provedení kupujete solidní elektrický kartáček schopný zlepšit výsledky čištění zubů. K nejvyššímu vybavení dnes pak patří systémy kontroly nadměrného tlaku na zuby, automatické párování čisticího režimu dle typu nasazené hlavice, designové indukční dobíjení ve skleničce nebo cestoví pouzdra s USB dobíjením. A to vše můžete konzultovat s proškolenými odborníky prodejnách Profimed, kde zkušený tým předvede jednotlivé modely, pomůže s výběrem pomůže a zodpoví poslední dotazy.

Ústní sprchy aneb dentální irigátory

Název přístroje možná vyvolá dojem, že se jím zuby v podstatě osprchují.  Souhlasíme, vžitý název není úplně přiléhavý. Někteří naši zákaznici, pravda převážně muži, přístroj nazývají „vapka“ na zuby.

Ústní sprchy Waterpik jsou vyvíjeny již několik desítek let s cílem vyřešit čištění takových míst v našich ústech, kam nemáme možnost dosáhnou jak s manuálním, tak s elektrickým kartáčkem včetně mezizubního kartáčku. Proud vody dosáhne všude. Následně stačí jen zajistit, aby její proud byl bezpečný, ale současně dostatečně silný k čištění. I zde se opakuje to, co u sonických kartáčků. Každá z ústních sprch Waterpik v základu produkuje týž tenký a nepřetržitě pulzující paprsek vody se regulovatelným tlakem od nula do 10. Pulzace, tedy bleskové přerušování vodního paprsku, masíruje dásně a podporuje mikro cirkulaci krve, což ulevuje při zánětech.

Waterpik ústní sprcha je přínosná pro každého. Jako prevence a maximální péče o dásně. Navíc máte po aplikaci velmi příjemný pocit, v podstatě jako po osvěžující sprše. Význam ústní sprchy ovšem roste s problémy, které v ústech mohou nastat. Ať už je to stěsnaný chrup, který se zubním kartáčkem problematicky čistí, ortodontická rovnátka, keramické koruny a můstky a v neposlední řadě nastalá onemocnění dásní a vytvoření parodontálních kapes. Všude tam je čištění proudem vody zásadním přínosem. V případě hrozby nebo již rozvinutí zánětů dásní je možné zajistit terapii, kdy je „sprchování“ (irigace) prováděna roztokem ústní vody s chlorhexidine (CHX). Nesčetné klinické studie potvrdily významné zlepšení onemocnění.

Každá ústní sprcha Waterpik je svým výkonem a škálou trysek schopna plně zajistit ideální prevenci a péči. Trysky jsou plně kompatibilní se všemi modely. Při výběru se tak řídíte především tím, zda s ohledem na řešení koupelny nebo na cestování využijete přístroj napájený ze zásuvky nebo s aku dobíjením. Modely „do sítě“ mohou být rozměrnější, a tedy disponovat rozsáhlejšími ovládacími prvky a vetší nádržkou na vodu. Místo přímo na umyvadle není limitující. Přístroj je možné za pomoci dalšího komponentu umístit i na stěnu. Uvedené parametry jako velikost přístroje, typ napájení a potřeba cestovní verze jsou základními kritérii pro výběr. Jednodušší a levnější modely sice v základu disponují menším výběrem čistících trysek, ale ty můžete jednotlivě dokoupit. Tlak vody je u všech přístrojů dostatečný. Vyšší kategorie umožňují jeho přesnější regulaci. Funkcí navíc je spojení sprchy se sonickým kartáčkem do jednoho přístroje, tzv. orálního centra. Další inovací je ústní sprcha spojená s bělením zubů. Tu zajišťují speciální tablety vkládané do rukojeti trysky, které se rozpouští do tryskající vody a odstraňují pigmentace z povrchu zubů.

Při výběru ústní sprchy ještě vřeleji doporučujeme konzultaci a předvedení přístroje našimi odbornými poradkyněmi na prodejnách. Součástí předvedení jsou i informace o údržbě přístroje. A pak už se pravděpodobně připojíte k dlouhé řadě lidí, kteří si závěr dne bez ústní sprchy již nedovedou představit.

Závěrem bychom rádi podotkli, že mnoho zákazníků používá jak manuální, tak elektrický kartáček. Když mají čas a chuť, tak si pomalu a důkladně vyčistí zuby oblíbeným kartáčkem, což je zpravidla večer. Ráno zase volí efektivní elektrický přístroj, který odpočítá 2 minuty, které jsou někdy hodně dlouhé :)

A ústní sprchu si užijí večer, jako rituál a dobrý pocit, že pro své zuby a dásně udělali maximum.

Tak ať vás čištění zubů baví stejně jako nás :)

Produkty

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny