Děti a péče o zuby aneb proč je správné „dělat z toho vědu“

David Ševčík
čtení na 6 min
Sdílet na
Pokud skutečně chceme pečovat o dětské zoubky dobře, musíme si hned na počátku říkat pravdu. A pravdou je, že skutečně správná péče je velmi komplexní, náročná, a navíc u nás málo zažitá. Ale jde o zdraví našich dětí. Opravdu vyměníme jejich zubní kazy za naše pohodlí? Jistěže ne. Zabojujeme! 🙂 

A s čím zabojujeme? Zaprvé se stereotypy v péči, na které jsme zvyklí. Vždy, když si dále přečtete nějakou radu a řeknete si „tohle přeci není nutné“, chytněte se za nos. Zadruhé s možnou neochotou dětí. Otázka totiž nespočívá v tom „zda si dítě bude čistit zuby, nebo ne“. Musí si je čistit. Na vás je najít cestu, jak jej k tomu motivovat. A zatřetí pak s pohodlím. Bude to v celku více práce, než jsme si mysleli a než jsme znali ze svého dětství.

„Žádné dítě není moc malé na to, aby nebylo třeba starat se o zoubky. A dlouho není dost velké na to, aby se o ně umělo výborně postarat úplně samo.“

Na této myšlence postavte péči o zoubky svých dětí a máte dobrý základ 🙂 Začínáme už u dudlíku. Nebo u rozhodnutí dítěti dudlík nedávat. Dudlík vyhrává. Má své pozitivní vlastnosti, ale především jeho absenci miminko nenahradí cucáním prstíku, od kterého se pak odvyká mnohem hůře. Ovšem už zde začíná „věda“, když z pobytu v pusince našeho děťátka vyloučíme všechny velké dudlíky. Výběr musí být pečlivý. Staré modely dudlíků stály u mnoha dětí za následnými vadami postavení zubů nebo skusu. Moderní dudlíky projektované podle této zkušenosti jsou drobné, ploché a pro starší miminka se postupně zmenšují, aby byly nakonec jako „otravné a už zbytečné“ zaslouženě vyplivnuty. Pokračujeme tím, že miminko je správné vzít k zubnímu lékaři ještě před tím, než mu bude rok. Zvykání si na prostředí i cenné a zcela konkrétní rady zubního lékaře vám v budoucnu nesmírně usnadní život. Tak a jdeme na prořezávání. Je to velmi přibližné, ale asi v půl roce to vypukne. Kousátko nebo první kartáček opatřený kousátkem (často rukojeť) bude velmi oceňovaný kamarád. Báječně se osvědčují kousátka s možností vychlazení v ledničce. Stejně skvělou pomůckou bude návlek na prst (takzvaný prsťáček), který můžete používat k masáži dásní, k aplikaci tišícího gelu (BUCCOTHERM například) a také k budování návyku na sahání do pusinky s nějakým systematickým záměrem. Prsťáčkem můžete čistit i právě prořezané první zoubky a velmi pozitivně je hodnocený také jako rychlý pomocník k čištění po nočním kojení. Zubní lékaři radí první zubní kartáček začít po prsťáčku používat co nejdříve. Stírá efektivněji a pokud mu „připravíte půdu“ právě prsťáčkem, půjde to lépe.

Čištění zoubků je režim. Jsme maximálně důslední v tom, abychom to čas od času (takže často) nevynechávali a nehledali důvody, proč se to zrovna dnes večer nezblázní. Začíná přituhovat. Po vyčištění zubů před spaním se už nic nejí a pije se voda nebo neslazený nápoj (platí i pro dospělé – jen si tak připomeneme). Zároveň je dobré nenechat ale čištění na tak pozdě, že už bude dítě moc unavené a proces bude boj. K čištění používáme zubní kartáček s jemnými vlákny a co nejmenší čistící hlavičkou. Zvětšujeme ji jen pomalu. Ostatně i u dospělých by správně neměla být hlava kartáčku nijak velká. Zubní pasta nemusí být u nejmenších zoubků žádná, ale pak buďte opravdu perfektní – chybí tím preventivní ochrana. Lepší cesta je maličké množství pasty, která ovšem není k jídlu. Pokud by děťátko pastu jedlo / polykalo, je vhodné poohlédnout se po verzi s nízkým nebo žádným obsahem fluoridů (jejich preventivní účinek proti zubnímu kazu ovšem musí být v pastě něčím vhodně nahrazen – například hydroxyapatitem). Úplně moderní přístup nabízí zcela nově SWISSDENT ve své první zubní pastě pro děti. SWISSDENT KIDS nemá žádnou příchuť. Je to velmi zvláštní a u dětí, které už měly ovocné pasty se to může setkat s odmítnutím, ale toto řešení má hned dvě pozitiva. Děti si nebudují návyk na sladké a pokud se rodič snaží, dítěti sladkosti opravdu nedávat, zubní pasta mu nekazí výchovu. Druhé pozitivum pak je, že tuto pastu dítě mlsat nebude. Není důvod. Naposledy se vrátíme k fluoridům. Vhodná koncentrace pro předškolní děti je 250–500 ppm. S ohledem na vyšší výskyt zubního kazu (asi tušíte, že s výživou to souvisí) již zubní lékaři přistupují i na vyšší koncentraci (1000 ppm). Perfektně vyčištěný zoubek se ovšem kazit nebude, tedy hlavní pozornost věnujte technice čištění a kvalitnímu zubnímu kartáčku. A nyní to nejdůležitější. Dočišťujte dětem zoubky. Každý večer. Velmi pečlivě. A zubní lékaři nezřídka radí, že klidně i do deseti let. 

Shrnutí:

Zubní kartáček? Malá hlavička s jemnými vlákny. O tom, zda je hustý tolik nespekulujte. Pokud děťátko nevydrží spolupracovat, alternativou je u nejmenších právě prsťáček a následně takzvaný 3D kartáček, který linii zoubků obklopí. Rukojeť má umožnit jistý a pohodlný úchop. U nejmenších se vyplatí delší, aby rodič mohl asistencí učit pohyby ruky společně. Správnou techniku se pečlivě naučte v ordinaci zubního lékaře, dentální hygienistky nebo si ji nechte předvést v prodejně Profimed. Ani ten nejlepší kartáček nás nespasí, pokud je používán nedostatečně (nedosáhne všude a pracuje se s ním moc krátce).

Zubní pasta? Ano. Výběr ale kontrolovaný a hlavním kritériem není obrázek na obalu. S množstvím pasty na kartáček vždy šetříme. Pasta kartáček nikdy nenahradí, ale složky působící jako prevence zubního kazu přeci jen pomohou, pokud něco nezvládneme na 100 %.

Mezizubní kartáček nebo flosser? Možná překvapivě ano. Všude tam, kde se dva zuby už dotýkají a běžný zubní kartáček by zoubek nevyčistil ze všech stran. Právě flossery pro děti jsou již v nabídce některých profesionálních značek. Je jasné, že tento úkol je na rodiči, bude stát jisté pedagogické úsilí, ale právě díky tomuto návyku má dítě šanci na celoživotně zdravý chrup. Čištění mezizubních prostor se provádí večer.

Elektrické kartáčky? Také ano. Bateriové sonické jsou k dispozici dokonce i pro úplně nejmenší. A i kdyby toto čištění dítě sebevíce bavilo a motivovalo, opět bude správně, když jejich snažení překontrolujete a dočistíte. Více je v tomto případě více. 

Cokoli, co děláme pravidelně a odhodlaně, nám za nějaký čas přijde snadné a samozřejmé. Věnovat se péči o zoubky malých dětí tak, jako to děláme u dospělých se vyplatí. Nenapsali jsme nic o zubní víle, tak snad se nebude zlobit 🙂

Produkty

Skladem > 5 ks
Ihned na

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny