Desatero opalování

PM
Tým Profimed
čtení na 4 min
Sdílet na
Slunce je dobrý sluha, ale špatný pán. Pojďme si říct, na co si dávat největší pozor, abychom si ho mohli užít v pohodě.
  1. Váš běžný život je pro vaši pokožku nebezpečný víc než pobyt na pláži. Věděli jste, že až 75% poškození kůže slunečním zářením se neděje na dovolené u moře, ale naopak při zcela běžných činnostech jako je jízda autem, chůze, procházka v parku – zkrátka, když jsme jen „na chvíli venku“.  Proto je nezbytné denně používat produkty s faktorem SPF 15+.
  2. Čím déle jste na slunci, tím vyšší UV faktor potřebujete. Pokud trávíte venku více času, použijte krém SPF 30+. A to nejen na pláži nebo na horách, ale i při práci na zahradě, výletě nebo tenisovém zápase. Zkuste třeba Opalovací emulzi na pleť a tělo Citrus sport od značky Korres s SPF 50, která zvyšuje přirozenou obranyschopnost pokožky proti slunci a zároveň pleť vyživuje a hydratuje. Je vodě i potu odolná, textura se snadno vstřebává, takže nezanechává nepříjemný mastný dojem, a unisex přírodní vůně vás příjemně osvěží.
  3. Pro citlivou pleť jsou vhodné přípravky na bázi fyzikálních filtrů. Existují dva druhy ochranných krémů – chemické a fyzikální, v těch druhých jsou hlavní ingrediencí minerální látky (například oxid zinečnatý), jež tvoří na pokožce jakýsi štít odrážející paprsky dříve, než proniknou do kůže. Pokud máte citlivou pleť nebo malé děti, neměla by uniknout vaší pozornosti značka Vivaiodays a její BIO krém SPF30 s ochranou proti slunečnímu záření inspirovaný původními obyvateli Bali. Ti používali tzv. borak, tedy pastu z kurkumy a dalších přírodních přísad, jež je před silným slunce spolehlivě ochránila. Vivaiodays přidalo do svého krému i organické oleje, bambucké máslo či extrakt z měsíčku – takže pokožku nejen chrání před sluncem, ale i hydratuje. 
  4. Čím déle budete na slunci, tím rychleji bude vaše pokožka stárnout. UV záření způsobuje kromě zvýšeného rizika rakoviny kůže i poškození elastinu pokožky a tím zvyšuje viditelné známky stárnutí jako jsou pigmentové skvrny, vrásky, ochabnutí a suchá kůže. 
  5. Děti do šesti měsíců na slunce nepatří. Do šesti měsíců až jednoho roku je dětská pokožka natolik citlivá, že odborníci doporučují nevystavovat ji slunečním paprskům vůbec. S miminky a batolaty užívejte léta ve stínu a chraňte je UV oblečením, opalovacím krémem a brýlemi.
  6. Žádný voděodolný krém není voděodolný na věky! Je potřeba počítat s tím, že tyto krémy jsou navrženy zhruba na 40 minutové plavání nebo intenzivní sportovní aktivitu, proto je potřeba je nanášet opakovaně v průběhu celého dne. 
  7. Jedna dávka krému rovná se jeden velký panák. Aby byla ochrana pomocí opalovacího přípravku opravdu účinná, je potřeba použít ho správné množství – zhruba jednoho „velkého panáka“. Většina lidí používá necelou polovinu této dávky.
  8. Uši, nárty, kolena, palce... Opalovací krém je nejlepší nanášet 30 minut před vystavením slunci, a to nejlépe před tím, než se začnete oblékat. Pozor na často přehlížené části těla jako jsou uši, zadní část krku, pokožka hlavy u pěšinky, kolena či nárty.
  9. Mazat i když je zataženo. Nenechte se ošálit, až 80 % UV slunečních paprsků projde zataženou oblohou a zasáhne zemi, tedy i vás!
  10. Samotný sluneční krém nestačí. Především v době od 11 do 15 hodin, kdy je slunce nejsilnější, je vhodné dát si siestu a vyhledat pobyt ve stínu. Také platí, že pokud je čas na mazání krémem, je čas i na ochranu očí slunečními brýlemi. Další exponovaná místa jako ramena či krk ochrání kšiltovka (kšiltem dozadu), klobouk či u dětí kšiltovka s legionářskou vlečkou nebo UV oblečení.   

Produkty

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny