Co jste možná nevěděli o bělení zubů

PM
Tým Profimed
čtení na 3 min
Sdílet na
O bělení zubů, kdy je jako bělicí činidlo použit peroxid vodíku nebo karbamid peroxid, slyšel pravděpodobně každý. Určitě každý, kdo se o bělení zubů zajímá. Metoda je známá a používaná mnoho desítek let. Její vizuální efektivita je patrná zásadním způsobem.

Jde o chemický proces, při kterém aktivní molekuly oxidů uvolňované z dané sloučeniny (peroxid vodíku nebo karbamid peroxid, který dosahuje finálně srovnatelného výsledku, ale účinkuje podstatně pomaleji) reagují s pigmenty na zubní sklovině i mezi jejími krystaly a činí je průhlednými.

Profimed přivezl první bělicí pasty Rembrandt již po roce 2000. Rembrandt byl v té době lídrem na americkém trhu a portfolio obsahovalo nejen různé bělicí pasty, ale i bělicí tyčinky, bělicí pásky a domácí bělicí sady. Značku pak koupila společnost Johnson & Johnson, a bohužel se jí ve velkém korporátu již tak nedařilo. Dnes ji seženete jen ve Spojených státech.

Postupně se na trhu objevovalo více a více bělicích přípravků, dokud Evropská unie neomezila koncentraci peroxidů v zubních pastách, páskách nebo jiných přípravcích na maximální hodnotu 0,1 % v létě roku 2013. De facto tímto krokem omezila používání a prodej pouze pro ordinace zubních lékařů a dentální hygienistky.

Používání peroxidových přípravků s vyšší koncentrací pod dohledem zubního lékaře je nadále možné. Avšak zakoupit si takový produkt volně v prodejně, lékárně nebo na internetu není legální. Jistě se nyní zeptáte „Proč“?

Předpokladem bezpečného a bezproblémového bělení je zcela zdravý chrup. I při té nejlepší snaze nelze nahradit vyšetření v zubní ordinaci, které může odhalit například neošetřený zubní kaz.

Je tedy ordinace jedinou cestou k bílým zubům? Nikoli. Předně je třeba připomenout, že při perfektně zvládnuté péči o zuby s manuálním či elektrickým kartáčkem, kvalitní zubní pastou a při pravidelné dentální hygieně nemusí být bělení vůbec třeba a zuby budete mít přirozeně bílé. Pokud konzumujete hodně potravin a nápojů, které zabarvují, je dobré investovat do specializovaných zubních past s obsahem přírodních enzymů jako je papain nebo bromelain a dalších látek, které si s pigmenty při pravidelném používání poradí.

Při výběru zubní pasty si dávejte též pozor na hodnotu abrazivity.  Čištění zubů například po konzumaci kyselého s pastou s vysokou hodnotou RDA může mít za následek mikro úbytek zubní skloviny. Bohužel hodnota RDA (Relative Dentin Abrasivity) není povinnou informací výrobce, a ne všichni ji uvádějí. Americká dentální asociace ADA považuje hodnotu RDA 250 a více za již škodlivou.

Ale abychom se vrátili k zesvětlování/bělení zubů. Možností je mnoho. Zesvětlujeme s bělicími pastami s obsahem enzymů a malého množství peroxidů (0,1 %). Také jsou velmi oblíbené zubní pasty obsahující aktivní hydroxyapatit, který vytváří na povrchu zubní skloviny novou, tenkou, světlou vrstvu. Zuby jsou světlejší, hladší (!) a díky tomu se mnohem méně zabarvují. Jiné zubní pasty obsahují krom čistících složek i například látku PVP, která brání dalšímu zabarvení.  A kdo není spokojený s dlouhodobým účinkem zubních past, tak může podstoupit ordinační bělení, anebo využít domácí bělení aktivované LED světlem jako nabízí například značka Smilepen.

Vybrané bělicí prostředky zakoupíte i v PROFIMED prodejnách, kde vám proškolené poradkyně pomohou vybrat tu správnou péči na míru.

Produkty

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny