Elektrické zubní kartáčky

PM
Tým Profimed
čtení na 5 min
Sdílet na
Zářivý úsměv naznačuje náš společenský statut a jednoznačně vypovídá o kvalitě naší péče o zuby. Mít lesklé zdravé zuby bez pigmentových skvrn není až tak složité, a to i díky moderním technologiím elektrických zubních kartáčků.

Stejně jako podlahu lze zamést i vyluxovat, také zuby můžete čistit mechanicky i elektricky. Docílit stejného výsledku ale bude mechanicky přece jen náročnější. Elektrický kartáček neodvede veškerou práci za nás, rozhodně ji však výrazně zkvalitní.

Sonický, rotační, nebo oscilační?

Elektrické kartáčky se dělí na sonické, rotační a oscilační nebo oscilačně-rotační. Oscilační a oscilačně-rotační mohou být oproti sonickým o trochu lepší v čištění, pro jemné a citlivé dásně se však více hodí sonické, které nezpůsobují odhalování zubních krčků. Sonické kartáčky mívají hlavici podlouhlého tvaru a pracují na principu rychlého kmitání vláken (až 30 000 kmitů za minutu). Pomocí takto velkého množství pohybů dochází k rozrušování struktury zubního povlaku a plaku. Rozkmitaná vlákna navíc vytvářejí takzvané dynamické proudění tekutiny, které působí až za dosah vléken kartáčku.

Oscilační hlavice mají zpravidla kulatou hlavici, která provádí rychlé půlrotační pohyby (tzn. 90 stupňů tam a zpět), které narušují a odstraňují zubní povlak a plak. Hlavice zubních kartáčků se doporučuje vyměňovat stejně často jako mechanický kartáček, tj. po cca 3 měsících. Všechny hlavice jsou kompatibilní s těly přístrojů dané značky, můžete tak vybírat nejmodernější hlavice­­ podle aktuální nabídky a vašich potřeb.

Vědomé čištění

Nejlepší výsledek vždy spočívá v precizním a uvědomělém čištění – toto pravidlo se týká jak elektrických, tak mechanických zubních kartáčků. Aby kartáček plnil svoji funkci, je velmi důležité na něj netlačit, aby vlákna nebyla příliš přitisknuta k zubům, protože by tak nemohla správně pracovat. Na čištění se soustřeďte, abyste postupně a rovnoměrně vyčistili každý jednotlivý zub. Kartáček zapínejte až v okamžiku, kdy ho máte v ústech, vyhnete se tak znečištění celé koupelny od zubní pasty. A rozhodně neplatí, že čím více pasty, tím lepší vyčištění – dokonale vyčištěné zuby jsou především výsledkem správného vedení kartáčku v kombinaci s kvalitní zubní pastou.

Kartáčková hlavice, která komunikuje

Zmíněný problém s přílišným tlakem na vlákna řeší například kartáček značky Philips Sonicare FlexCare Platinum. Jeho hlavice AdaptiveClean v případě přílišného tlaku vyšle tělu kartáčku signál, na základě kterého začne kartáček jemně pulzovat. Hlavice kartáčku se navíc perfektně přizpůsobí tvaru zubů, čímž zajistí lepší kontakt s povrchem zubů nebo dásní. Součástí tohoto kartáčku může být i sanitizér pro dezinfekci hlavice pomocí ultrafialového světla.

Propojení s mobilním telefonem nebo tabletem

Elektrický kartáček často vyřeší nechuť k čištění zubů u dětí, protože je práce s ním víc baví. Děti od tří let určitě nadchne Philips Sonicare for Kids s Bluetooth, který umožňuje propojení s aplikací na telefon nebo tablet. Děti se tak naučí zábavnou formou správnému čištění a rodiče mohou pomocí aplikace lépe dohlédnout na péči dětí o zoubky. Pro ještě pečlivější kontrolu kvality čištění lze používat tablety nebo roztok pro indikaci plaku.

Ani dospělí se nemusí připravit o zábavu s propojením kartáčku a aplikace. To umí například Philips Sonicare Diamond Smart s Bluetooth technologií. Ale o zábavu až tak nejde – funkce TouchUp vás například upozorní, že jste při čištění zubů vynechali nějaké místo, a ukáže, kam se vrátit. Speciální hlavice DiamondClean byla vyvinuta pro ještě účinnější odstranění plaku a povrchové pigmentace například od kávy, čaje, tabáku a červeného vína.

Propojení s mobilním telefonem umožňuje i Bluetooth technologie v rukojeti oscilačního kartáčku ORAL–B Genius. Aplikace Oral-B App monitoruje pomocí kamery telefonu pozici kartáčku v ústech a modré plochy chrupu v aplikaci se postupně stávají bílými. Aplikace též monitoruje, kolikrát jste si zuby vyčistili. Hlavice tohoto kartáčku provádí 3D čisticí pohyb: osciluje a zároveň pulzuje. Abyste si svůj kartáček rychle poznali, nastavíte si vlastní barevné podsvícení.

Domácí ultrazvuk

První elektrický kartáček, který kombinuje sonickou a ultrazvukovou technologii, je Megasonex. Jeho technologie je velmi jemná, a přesto extrémně účinná. Ultrazvukové vlny rozrušují řetězce bakterií až do vzdálenosti 5 mm od čisticích vláken. Megasonex lze používat každodenně a je ideální i pro péči o extrémně citlivé zuby, implantáty či při pokročilé paradentóze.

Vysokofrekvenční sonický kartáček

Sonický kartáček Seysso Carbon má elegantní tělo a je navíc přeborníkem v rychlosti. 96 000 pohybů vláken (48 000 kmitů) za minutu vyvolává tzv. kavitační efekt, jehož výsledkem je vytvoření tisíců mikroskopických bublin, které dostanou zubní pastu a kyslík do těžko přístupných míst. Značka Seysso vyrábí i dětské sonické kartáčky vhodné pro čištění ústní dutiny už od narození.

Antibakteriální kartáček

Milovníky designu asi nejvíc potěší sonický kartáček Foreo v několika výrazných barevných variantách. Jeho souměrné tělo i hlavice jsou vyrobeny z antibakteriálního, rychleschnoucího, neporézního a hladkého silikonu příjemného na dotek. Používaný silikon je až 10 000krát odolnější vůči bakteriím než klasická nylonová vlákna, takže se ani v teplém a vlhkém prostředí koupelny na hlavici nemnoží bakterie. Foreo je svým rozměrem, vahou a antibakteriálním vlastnostem ideální pro cestovatele.

Novinka nejen na cesty

Zubní kartáček Gum ActiVital Sonic se svým rozměrem přibližuje klasickému kartáčku. Je tak ideální třeba do kanceláře, školy nebo na cesty. Používá se stejně jako mechanický kartáček, ale na rozdíl od něj provede 12 000 vibrací za minutu. Jeho měkká vlákna lépe a citlivě čistí v linii dásní. Je napájen klasickou AAA baterií a součástí balení jsou i 2 náhradní hlavice.

Produkty

FOREO ISSA mini Wild Strawberry sonický kartáček
Outlet
Není skladem

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny