Bílé zuby z pohledu odborníka

PM
Tým Profimed
čtení na 4 min
Sdílet na
Bílé zuby a krásný zdravý úsměv jsou považovány za symbol mládí, atraktivity a v neposlední řadě i společenské prestiže svého nositele. Ne každý ale dostane tento dar do vínku. Stejně jako máme rozdílné odstíny vlasů nebo pleti, máme i unikátní odstín zubů. Ovlivňuje jej celá řada faktorů od vrozených predispozic, věku, způsobu života či jídelníčku. Jak tedy o zuby pečovat, aby nám krásný úsměv vydržel co nejdéle?

JAK TO FUNGUJE

Věděli jste, že barva vašich zubů je ovlivněna hlavně průsvitností skloviny? Zatímco povrch zubních korunek tvoří průhledná sklovina, pod ní se nachází nažloutlá zubovina. A čím je sklovina průsvitnější, tím více se do výsledné barvy zubů promítá žlutý odstín zuboviny. Barva zubů navíc nezůstává po celý život stejná. Děti mají většinou až křídově bílý chrup, ale během života zuby postupně začínají ztrácet jas a tmavnou. To je dáno převážně tím, že sklovina mladších zubů obsahuje méně minerálů. Když ale začnou zuby vyzrávat a kalcifikovat (to znamená, že se v nich usazuje vápník), stává se jejich sklovina průsvitnější. Povrch zubů také přestává být časem hladký a díky tomu je náchylnější k usazování pigmentů z potravin nebo nápojů jako například kari, borůvky, červená řepy nebo červené víno, káva, čaj... A to už vůbec nemluvíme o kouření! Proto je velmi důležitá pravidelná dentální hygiena, která si dokáže s pigmentovými usazeninami poradit.

BĚLICÍ PASTY

Pokud se odmítáte s působením času i ostatních faktorů smířit a toužíte po krásném bílém úsměvu, chce to pravidelnou péči a kvalitní produkty. Těch je naštěstí na trhu dostatek. A spolu s metodami na zesvětlení či bělení zubů mohou být vždy ideálně přizpůsobeny konkrétním potřebám. S drobným usazováním pigmentů si poradí bělicí pasty. Dříve se k dosažení bělejšího odstínu hojně používaly zubní pasty s velkým množstvím abrazivních (brusných) částic, které mechanicky odstraňovaly pigmenty z povrchu zubů. Vedlejším efektem bohužel bývala zvýšená citlivost zubů a obnažené krčky. Dnes proto odborníci doporučují šetrné bělící pasty s minimálním obsahem abraziv. Účinného efektu je v nich dosaženo pomocí peroxidu v bezpečné koncentraci 0,1 %. Případně se využívají pasty na bázi přírodních enzymů, které rozrušují bílkovinové vazby na povrchu zubů a snižují tak i tvorbu zubního povlaku.

BĚLENÍ ZUBŮ

V případě zvýšeného usazování pigmentů a výraznějšího zabarvení zubů je vhodnější ordinační případně domácí bělení zubů založené na používání prostředků se zvýšeným obsahem peroxidu vodíku či karbamid peroxidu. Jde o velice bezpečnou a efektivní metodu, nicméně jednotlivé přípravky by měl doporučovat lékař a bělení by mělo předcházet zubní vyšetření.  Celý proces probíhá několik dní a je možné, že začnou být zuby během této doby dočasně citlivější. Proto je vhodné v tuto dobu používat ráno i večer kvalitní pastu pro citlivé zuby.

DOMÁCÍ PÉČE

Profesionální bělení poskytuje velmi dobrý výsledek, ale samo o sobě nestačí - klíčová je následná domácí péče. Během celého procesu bělení a krátce poté je nutné dodržovat tzv. „bílou dietu“ a zařazovat do jídelníčku potraviny bez barevných pigmentů. V tu dobu je totiž mikrostruktura skloviny otevřená a barevné pigmenty by do ní snadno pronikly. Než sklovina opět zesílí, je vhodné čistit zuby remineralizujícími zubními pastami, jež podporují zacelení povrchu zubů a obnovují jejich hladký povrch.

Ani poté ale nemáte vyhráno natrvalo. Aby váš úsměv zůstal zářivý co nejdéle, je potřeba se o něj denně starat a zvolit si správné produkty. Používání kvalitních bělících past, vhodného kartáčku,  mezizubních kartáčků či zubní nitě prodlouží spolu s pravidelnými návštěvami dentální hygieny dosažný efekt bělení až na několik let. Skvělé jsou bělící pasty s enzymy a peroxidy, které po vyčištění zubů nevyplachujeme. Jejich efekt dokáže zvýšit kombinace s bělící ústní vodou či sprejem. A velmi užitečná je i sprcha, jež dopraví čisticí roztok s rozpuštěnými tabletami na hůře dostupná místa a odstraňuje tam nežádoucí zabarvení.

Produkty

Na prodejnách
Ihned na
Na prodejnách
Ihned na
Skladem > 5 ks
Ihned na

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny