Jsou pro děti vhodné sonické zubní kartáčky?

PM
Tým Profimed
čtení na 3 min
Sdílet na
Na vhodnost dětských zubních kartáčků existuje množství protichůdných názorů, i od odborníků stomatologů. Všichni se však shodují, že je důležité pečovat o ústní dutinu už od prvního zoubku. V posledních letech elektrické a sonické kartáčky doslova zaplavily české koupelny. Jsou vhodné i pro vaše ratolesti?

Najdeme málo dětí, které si rády čistí zoubky. Děti nejsou dostatečně zručné, nemají zažité návyky běžné denní hygieny a nebaví je to. Pečovat o zuby a pěstovat návyky je třeba od malička, a když se nám to s manuálním kartáčkem nedaří, tak tu máme dalšího pomocníka – dětský sonický kartáček.

Pěstování návyků od malička

Děti by měly nejdříve zvládnout čištění s manuálním kartáčkem, aby byly položeny správné základy. Ne vždy se to však daří a z každodenního ranního a večerního čištění se stává pro dítě i rodiče nikoliv radost, ale malý souboj. Pak je zde další pomocník, a to dětský sonický kartáček. Jemně vibrující vlákna kartáčkové hlavice, která přikládáme k jednotlivým zoubkům, odvedou velké množství práce a při troše štěstí to bude vaši ratolest mnohem více bavit neb hraje melodie, bliká a vy máte podobný v koupelně. Mohou tak kopírovat své rodiče.

Studie dokazují, že sonické kartáčky jsou šetrnější k dětským zubům než oscilační. Zbývá jen vybrat ten nejvhodnější. Zvlášť mladším dětem je důležité pořídit kartáček odpovídající jejich věkové kategorii. Jejich ústa jsou menší a jemnější. A na to výrobci kartáčků u dětských modelů pamatují. Dětský model vybaví menší a jemnější hlavicí, a co je ještě důležitější, přizpůsobí výkon kartáčku.

Na trhu jsou k dostání varianty pro batolata i malé školáky. Výrobci nabízejí hravé barvy, i propojení s mobilními aplikacemi, které pomáhají k osvojení správných technik a čištění zoubků se tak rázem stává zábavou.

Silikon – jemný a hygienický i pro nejmenší

Sonický kartáček pro nejmenší děti nabízí výrobce FOREO. Model ISSA™ mikro je vhodný pro děti od 0 – 4 let. Ještě než se objeví první zoubky, ISSA™ mikro masíruje dásně, což pomáhá při prořezávání zoubků. Miminko si zvykne na příjemné vibrace a pravidelný čistící rituál. Máte tak nakročeno do budoucna, batole nebude vzdorovat novému způsobu čištění.

Tělo kartáčků FOREO je potaženo silikonem, který je přirozeně antiseptický. Ze silikonu jsou vyrobena i vlákna. Tím pádem jsou extrémně jemná k dásním a zoubkům. Přitom jsou dostatečně účinná, aby odstranila zubní povlak ze zoubků.

Promyšlené detaily a elektronický parťák jako bonus

Sonický kartáček Philips Sonicare For Kids nabízí dva režimy výkonu s ohledem na děti a správné čištění v různém věku: nízký režim pro děti od 3 let a vyšší režim pro děti od 7 let. Kartáček pomocí technologie Bluetooth spolupracuje se zábavnou aplikací, která dětem pomáhá čistit zuby déle a lépe. Učitelem správné dentální hygieny je postavička Sparklyho, která děti motivuje a provází celým čištěním. Děti se baví a zároveň učí návyky, které jim vydrží po celý život.

 

Rady na závěr pro správné čištění sonickým kartáčkem:

  • Na kartáček netlačíme, přikládáme jej jemně ke každému zoubku a stíravým pohybem od dásní k zoubku čistíme.
  • Čistíme každý zub samostatně, 1 až 2 minuty. Lépe několikrát denně krátce, než 1x za 24 hodin 2 minuty.
  • Pokud je dítě zvyklé na mechanický kartáček, můžeme postupně s elektrickým střídat a úměrně věku a motorice nacvičovat jemné stírací pohyby.

Produkty

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny