Jak na mezizubní čištění?

PM
Tým Profimed
čtení na 6 min
Sdílet na
Každý zub má pět stran, avšak zubní kartáček dosáhne jen na tři z nich. Bez ohledu na to, jak dlouho a důkladně čistíte, ošetříte spolehlivě jen 60 % povrchu zubů. Pro správnou prevenci zubního kazu a zánětu dásní je třeba vyčistit všechny plochy zubu, tedy i opomíjené mezizubní prostory.

Pokud porovnáme, kolik plaku během dne ulpí na dostupných ploškách zubů a kolik v mezizubních prostorech, zjistíme, že nejvíce plaku zůstává v mezizubních prostorech. Proč? Zubní plak se tvoří po celý den, ale my jej při jídle neustále mechanicky stíráme. Proto je dobré jíst tuhou stravu a naopak se vyhýbat lepivým sladkým potravinám jako jsou karamely, ale i muesli. Jenomže mezi zuby je plak v pěkném úkrytu.

 

O důležitosti pravidelného odstraňování zubního plaku v mezizubních prostorech hovoří fakt, že více než 95 % zubních kazů vzniká právě tam. Pravidelným čištěním  se zubní nití a mezizubním kartáčkem lze snadno předejít nejen zubnímu kazu, ale i zánětu dásní a paradentóze.   

Mezizubní kartáček  

Základní interdentální pomůckou je mezizubní kartáček. Mezizubní kartáček je tvořen krátkým izolovaným drátkem s nylonovými vlákny, spirálovitě uspořádanými do tvaru kužele nebo válce. Abychom mohli mezizubní kartáček správně a efektivně používat, je nutné zvolit optimální velikost. Pravděpodobně se nebude jednat pouze o jednu, ale minimálně o dvě – silnější mezi stoličky, tenčí mezi přední zuby. Výběr velikosti mezizubního kartáčku doporučujeme ponechat na zubním lékaři nebo dentální hygienistce. Pokud si však chcete výrobek zakoupit ihned, je vhodné začít se startovací sadou. Startovací sada obsahuje několik velikostí mezizubních kartáčků. Při výběru dbejte na to, aby nebyl kartáček příliš malý, neboť by nedokázal odstranit veškerý plak, ale zároveň ani příliš velký, jinak by hrozilo poškození dásně. 

 

TIP: Aplikujte na mezizubní kartáček antibakteriální gel, který zvýší účinnost mezizubního čištění a díky příjemné svěží chuti máte skvělý pocit dokonalé čistoty.

Mezizubní kartáček stačí používat jedenkrát denně, a to večer. Během dne oceníte tzv. mezizubní párátka, kterými po jídle odstraníte zbytky potravin a zubní plak.

Jak správně čistit s mezizubním kartáčkem:

Mezizubní kartáček držíme mezi palcem a ukazováčkem. Jemně zasuneme kartáček do mezizubního prostoru pod úhlem 45° směrem od dásně tak, aby nedošlo k jejímu poranění.

 

 

 

Lehkým tahem kartáček protáhněte mezi zuby směrem dovnitř a ven, opakujte 2–3x, stejným způsobem pokračujte ve všech mezizubních prostorech. Nezapomeňte, že kartáček nesmí být příliš tenký nebo velký. Zavádějte jej jemně bez použití síly. Vlákna by měla perfektně vyplnit mezizubní prostor.

 

Zubní nit

Výhoda zubní niti spočívá v jejím precizním dočištění dásňového žlábku okolo zubu a i pod dásní, tedy prostoru kam mezizubní kartáček nedosáhne.  Pokud máte velmi těsné mezizubní prostory, tak zvolte zubní pásku, která je vyrobená ze super hladkého teflonu. Pokud se zubní nití začínáte, doporučujeme používat voskované vlákno. Voskovaná zubní nit umožňuje snadnější zavedení do mezizubního prostoru. Oproti nevoskované však méně efektivně odstraňuje plak a také neslyšíte jemné vrzání, které ukazuje, že je zub čistý.

Používání zubní nitě vyžaduje určitou zručnost, kterou však snadno nacvičíte :) 

Odměřte si délku přibližně 40 cm a natočte vlákno na prostředníčky obou rukou.

 

 

 

Přidržte nit mezi bříšky palce a ukazováčku. Pravý a levý ukazováček jsou od sebe vzdáleny přibližně 2 cm.

 

 

Opatrně zaveďte napnuté vlákno mezi zuby jemným vibračním pohybem směrem dolu. Nikdy nepoužívejte „řezavý“ pohyb.

 

 

Poté, kdy zavedete nit až k dásni, jemně ji stáhněte do dásňového žlábku, obejměte zub a pracujte jemným stíravým pohybem směrem nahoru a dolu po celé korunce zubu. Pak odviňte nový, čistý díl nitě a pokračujte na dalším zubu.

 

 

TIP: Pokud se vám zdá manipulace s nití komplikovaná, vyzkoušejte tzv. flossery (mečíky). Jedná se o vlákno upevněné v mečíku, které snadno a efektivně odstraní plak z mezizubních prostor.

Existují  i speciální typy nití, které jsou určené pro čištění fixních (nalepených) rovnátek, implantátů či porcelánových korunek a můstků. Tyto nitě charakterizuje extra silné vlákno „Superfloss“, které má zpevněné konce pro snadné zavádění a měkkou část připomínající bavlnku pro samotné čištění.

Ústní sprchy

Ústní sprchy doplňují komplexní péči o mezizubní prostory. Pulsující proud vody odstraňuje plak a zároveň i masíruje dásně, čímž stimuluje mikrocirkulaci krve v dásních a tak je posiluje. 

Zánět dásní, paradentóza 

Neodstraněný zubní plak je hlavní příčinou zánětu dásní a parodontózy. Vznik onemocnění podporují i další faktory jako kouření, genetické predispozice, systémová onemocnění (Sjörgrenův syndrom, revmatoidní artritida), diabetes, AIDS, některá léčiva (steroidy, cytostatika) a další..

 

Podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí 10 až 15 % světové populace onemocněním dásní, což představuje 600 až 900 milionů lidí!

Pro léčbu zánětu dásní doporučujeme dentální kosmetiku založenou na účinné látce chlorhexidin diglukonát (CHX), profesionální složku pro kontrolu plaku a péči o zdraví dásní. GUM Paroex je speciální řada určená pro léčbu zánětem postižené dásně. Podle obsahu chlorhexidinu diglukonátu (CHX) se rozdělují produkty na ty, které se smí používat krátkodobě (červená řada) a na ty dlouhodobé (modrá řada). Přírodní alternativu nabízí švýcarká značka Tebodont, jejíž produkty jsou založené na čajovníkovém oleji. 

GUM Paroex je výjimečný dvojím účinkem antibakteriálního systému, který obsahuje chlorhexidin diglukonát (CHX) a cetylpyridinium chlorid (CPC). Široké antiseptické spektrum s dlouhodobou účinností, které působí proti tvorbě zubního plaku a nežádoucím bakteriím zodpovědným za onemocnění dásní. CHX eliminuje bakterie nad i pod úrovní dásní v dásňovém žlábku a pokud už je vytvořena parodontální kapsa, tak i v ní. CPC zvyšuje účinnost chlorhexidinu a zároveň neutralizuje toxiny vyprodukované bakteriemi. Odstranění bakterií plaku a jejich škodlivých toxinů je důležitou součástí úspěšné léčby zánětu dásní a parodontózy. 

GUM Paroex ústní výplach je určen pro péči o citlivé, zanícené a krvácející dásně. Dvojitý antibakteriální systém kombinuje chlorhexidin diglukonát (CHX 0,12 %), který působí proti bakteriím, kvasinkám a virům až s desetihodinovým účinkem a cetylpyridinium chlorid (CPC 0,05 %). Neobsahuje alkohol, fluoridy ani sacharidy. Doporučujeme užívat ústní výplach v kombinaci s Paroex zubní pastou či gelem, protože mnohé zubní pasty obsahují triclosan nebo pěnivá činidla SLS, která mohou snížit účinek chlorhexidinu. Obsah 300 ml odpovídá doporučeným dvěma týdnům intenzivní kúry.

 

TIP: Ústní vodu GUM Paroex můžete přidat i do nádržky ústní sprchy Waterpik. Docílite tím efektivnější eliminace bakterií (a to i na těžko dostupných místech jako jsou parodontální kapsy). 

 

Produkty

TePe Original mezizubní kartáčky z bioplastu, startovací sada, 6 ks
Záruka 90 dni vrácení peněz
Akce
Na prodejnách
Ihned na
Na prodejnách
Ihned na

Související články

Ústní sprchou proti zánětům dásní

Ústní sprchou proti zánětům dásní

Pokud se vám stává, že vaše dásně při čištění zubů krvácejí, zpozorněte. Je to znamení, že dásně nejsou zdravé. Zpravidla se jedná o zánět dásní, takzvanou gingivitidu, která by při zanedbán...
Ústní sprcha: perfektní péče o mini implantáty

Ústní sprcha: perfektní péče o mini implantáty

Čeká vás aplikace implantátů a nasazení zubní protézy? Nebo už „třetí zuby“ máte? Ani tak péče nekončí, je to další kapitola péče o ústní dutinu. Kdo v této fázi nepoleví, bude mít zdravé pě...
Zuby s rovnátky nejlépe vyčistíte ústní sprchou

Zuby s rovnátky nejlépe vyčistíte ústní sprchou

Rozhodnout se pro fixní ortodontický aparát (trvale nasazená rovnátka) není úplně snadné, zvlášť v dospělosti. Když už do toho jdete, věnujte zubům a celé ústní dutině zvýšenou péči, aby vás...

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny