Dřevo jako materiál pro výrobu zubního kartáčku?

PM
Tým Profimed
čtení na 3 min
Sdílet na
Estetické a ekologické. Zubní kartáčky, u kterých je tradiční plast nahrazený dřevem, jsou na scéně již řadu let. Bezesporu dělají radost těm, kteří preferují přírodní materiál a pohled na něj. Navíc výrobci takových kartáčků vždy patřili do skupiny značek milujících design, a tak výsledné provedení bylo opravdu velmi zdařilé a balení sexy. A právě těch pár let prodejních zkušeností nám dnes již dává možnost, vedle jednoznačné chvály vzhledu, zhodnotit tento produkt v širším kontextu. Kam jsme tedy došli dnes?

Ekologie a udržitelnost. Slova, která mohou znít nadužívaně. Většina z nás ale chápe, že jde o důležitá témata – a omezení produkce plastů spolu s hledáním obnovitelných zdrojů se kosmetického průmyslu zásadně týká. Zubní kartáček, který nebude vyroben z tradičního plastu, je cestou do budoucnosti. Dřevo je jedním z možných řešení. Největší světoví producenti tuto cestu sotva mohou zvolit, ale menší specialisté s materiálem, jako je bambus nebo kvalitní, avšak „odpadní“ dřevo vznikající ve stavebním či nábytkářském průmyslu, nebo při údržbě kulturní krajiny, výborně vystačí. Na trh se tak dostaly kartáčky ze smrku, buku a nejčastěji právě z bambusu. Menším kouskům dřeva daly nový a skvělý smysl. Přesto tento materiál narazil na své limity, které mnozí předvídali. V oblasti rukojeti se dřevo ukázalo jako výborně použitelný materiál. U kartáčkových hlavic se podle našeho mínění neosvědčilo. V Profimedu jsme s upřímnou snahou opakovaně zalistovali dřevěné kartáčky, abychom otevřeli cestu rozvoje alternativní produkci a šli vstříc požadavkům části zákazníků. Ovšem s ohledem na konstrukci kartáčkových hlavic i vlastnosti materiálu jsme spokojeni nebyli. Dřevo neumožňuje tak spolehlivou fixaci snopců kartáčkových vláken jako plast. Jako materiál po intenzivním kontaktu s vodou přeci jen pracuje, a vypadávání vláken tak bylo u těchto produktů častější, než bychom si přáli a než bychom jako uživatelé akceptovali. Náročná hygiena a občas i vnímání chuti materiálu v ústech nás nakonec vždy dovedly k rozhodnutí v prodeji nepokračovat, jakkoli nám byl produkt milý.

Proto jsme (a jistě ne sami) s nadšením uvítali novinku TePe. Snaha skandinávských značek využít žádané dřevo jako výrobní materiál našla řešení. Novinka, kterou TePe představuje v mezinárodní premiéře, okamžitě vzbudila zájem a velmi dynamicky prodejně roste. Špičkový švédský výrobce ve své novince Choice spojil dvě hlavní zkušenosti. Využití dřeva je cestou, nesmí se ale jednat o hlavici. Spojení obou požadavků do jednoho produktu obstarává prostý závit. TePe Choice je nabízen s rukojetí z perfektně povrchově upraveného skandinávského buku a s hlavicí z ekologického plastu, které jsou v balení hned tři. Redukce použitého plastu je tak více než poloviční a domů se zákazníkům dostává krásný, hygienický a spolehlivý zubní kartáček, který si přáli. Pojďme spolu s TePe myslet na zítřek již dnes.

Produkty

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny