Péče o zuby v těhotenství

PM
Tým Profimed
čtení na 3 min
Sdílet na
Těhotenství je úžasné období života, ale také velká zátěž pro celé tělo. Hladina hormonů v těle se začne měnit, což způsobuje zvýšenou citlivost dásní, které tak i snadněji krvácejí. Výsledkem je těhotenská gingivitida, která postihuje většinu žen.

Co je to těhotenská gingivitis?

Zdravé dásně jsou světle růžové a pevně obklopují každý zub. Pokud dásně během těhotenství zčervenají, otečou a začnou krvácet, probíhá již jejich zánět, odborně nazývaný jako těhotenská gingivitida.

Co je příčinou?

V průběhu těhotenství narůstá objem krve až o 30-40 %, proto dochází k překrvení sliznic. Mění se rovněž hladina hormonů, což zvyšuje citlivost imunitního systému. Maminky v tomto období zároveň rády mlsají, zvýšený přísun cukrů však podporuje tvorbu zubního plaku, na který dásně podrážděně reagují a začnou krvácet.

Začíná to zubním plakem a může skončit i ztrátou zubů

Po každém jídle a pití se začne na zubech vytvářet biofilm zvaný zubní plak. Pokud se bakterie zubního plaku mohou nerušeně množit, vytváří komplexní mikrobiální společenství, které způsobuje vznik zubního kazu a zánět dásní. Neodstraněný zubní plak mineralizuje na zubech jako zubní kámen.

Neléčený zánět dásní se může změnit v parodontózu, kdy dochází k ustupování dásní a odhalování zubních krčků. V konečném důsledku vede až ke ztrátě zubu či zubů. Riziko vzniku parodontózy zvyšují dědičné faktory a kouření.

Pokud budete o své zuby a dásně pečovat, neonemocní. Prevence je základem úspěchu.

Prevence v těhotenství

Základem jsou čisté zuby bez zubního plaku. Čistěte si zuby po každém jídle, obzvláště po konzumaci sladkého. Anebo vynechte mlsání a sladké nápoje.

Používejte antibakteriální zubní pasty, dentální nit nebo mezizubní kartáčky. Nejvíce zubního plaku se ukrývá právě v mezizubních prostorech, a proto jen zubní kartáček nestačí.

Poraďte se se svým zubní lékařem nebo dentální hygienistkou, jak provádět správnou ústní hygienu.

Pokud vám dásně krvácejí déle než 2 týdny, objednejte se na kontrolu ke svému zubaři.

Radíme:

  • Během těhotenství navštěvujte zubního lékaře častěji (každý trimestr)
  • Čistěte si zuby po každém jídle, nejen ráno a večer
  • Používejte kartáček soft s malou hlavicí, se kterou se lépe čistí stoličky
  • Používejte dentální nit nebo mezizubní kartáčky
  • Užívejte potravinové doplňky s probiotiky pro udržení přirozené rovnováhy v ústech

Přírodní rovnováha

Ústa jsou domovem 800 různých druhů bakterií, proto je rovnováha ústní mikroflóry nesmírně důležitá pro zdraví zubů a dásní.

Laktobacily jsou ideálním doplňkem pečlivé ústní hygieny a pravidelných preventivních prohlídek u zubního lékaře. Studie s účastí těhotných žen potvrdily, že pastilky obsahující bakterie mléčného kvašení podporují vyváženou mikroflóru v dutině ústní.

Více informací o laktobacilech získáte u svého zubního lékaře, dentální hygienistky a v prodejnách PROFIMED.

BIOGAIA

BioGaia je inovativní švédská společnost a světový lídr ve vývoji probiotik s více než 25 lety zkušeností v oboru probiotických bakterií mléčného kvašení. Přípravky Biogaia jsou založené na různých kmenech Lactobacillus reuteri a jsou prodávány ve více než 90 zemích světa.

Produkty

Potřebujete poradit?

Napište našim odborníkům
MUDr. Alena Krugová
odborná konzultace dentální péče
Valentyna Nikolenko
odborná konzultace doplňků stravy
Dostupnost na prodejnách
Kliknutím na prodejnu zjistíte adresu a otevírací dobu
Adresa
Telefon
Email
Google Maps Detail prodejny